Peter Handke je izjavil, da bo nagrado kljub drugačnim napovedim z veseljem sprejel. Foto: EPA
Peter Handke je izjavil, da bo nagrado kljub drugačnim napovedim z veseljem sprejel. Foto: EPA
Peter Handke
Handke je prepričal s poetskim pogledom, ki ga trmasto postavlja proti uveljavljenim stališčem. Foto: RTV SLO

Žirija je izbor letošnjega nagrajenca med drugim utemeljila z besedami, da Handke svojeglavo, podobno kot Heinrich Heine, hodi po poti k odprti resnici. O nagrajencu je še zapisala, da svoj poetski pogled na svet trmasto postavlja proti uveljavljenim stališčem. Nagrada, ki jo podeljuje mesto Düsseldorf, je ena izmed treh najvišje vrednotenih nemških priznanj za književnost. Priznanje, s katerim prejme nagrajenec tudi 50.000, bodo predvidoma podelili 13. decembra.



Protesti prot umiku iz programa
Pred kratkim je Handkejevo ime tisk zapolnilo o tem, ko je direktor pariške gledališke hiše Marcel Bozonnet Comedie Francaise umaknil Handkejeve drame iz programa za leto 2007. Umik, ki ga je utemeljil z navzočnostjo Petra Handkeja na pogrebu nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, pa je sprožil proteste številnih umetnikov, med katerimi so Michael Haneke, Emir Kusturica in Elfriede Jelinek.

Ob 150-letnici Heinejeve smrti
V počastitev 150-letnice smrti Heinricha Heineja (1797-1856) so višino nagrade letos podvojili; do zdaj je namreč znašala 25.000 evrov. Handke pa se tako pridružuje 15 nagrajencem, med katerimi so Walter Jens, Guenter Kunert, Max Frisch, Wolf Biermann, Hans Magnus Enzensberger, Elfriede Jelinek in Robert Gernhardt.