Vittoria Collona v ljubezenskih sonetih objokuje moževo smrt in v globoko osebnih tonih izraža neutolažljivo hrepenenje po njem. Foto: Google Art Project
Vittoria Collona v ljubezenskih sonetih objokuje moževo smrt in v globoko osebnih tonih izraža neutolažljivo hrepenenje po njem. Foto: Google Art Project

Vittoria Collona je izvirala iz mogočnega aristokratskega rodu, bila deležna vrhunske humanistične izobrazbe in postala edinstvena intelektualka v specifičnem okolju renesančne družbe in eno najslavnejših pesniških imen svojega časa. Osrednji temi njene poezije sta ljubezen in duhovnost. V t. i. ljubezenskih sonetih objokuje moževo smrt in v globoko osebnih tonih izraža neutolažljivo hrepenenje po njem. V prevodu Braneta Senegačnika jih interpretira Asja Kahrimanović.

"Mislim, da bom snela rokavice. Tu notri je zmrzal ... K srcu se mi stiska ledenik."
Književnica Tess Gallagher, rojena 21. julija 1943, sodi med osrednje avtorice svoje generacije ameriških piscev. V knjigi Dragi duhovi se sporazumeva z duhovi preteklosti, med drugim s pokojnim možem, znamenitim pisateljem Raymondom Carverjem. Prek poezije se spoprijema z minljivostjo, njen verz je intenziven, dramatičen in neredko dvoumen. Nekaj njenih pesmi v prevodu Tese Drev interpretira Maja Sever.

"Pomislim, da si zaradi blišča elegantnih oblek in solzavih oči posesivnih mater pesmi Gaudeamus igitur vse od maturantskega plesa nikoli nisem prevedel v celoti. Obraz je hraber, toda črevesje potuhnjeno plete gordijski vozel in stoka: Vse nas bo prekrila ruša, vse nas bo prekrila ruša ..."
Aleš Mustar je slovensko prevodno književnost obogatil z vrsto knjižnih in revijalnih prevodov iz romunščine in makedonščine. Zaradi njega vemo, kako (med drugim) pišeta nagrajenca Vilenice Ana Blandiana in Mircea Cǎrtǎrescu. Toda Aleš Mustarje tudi pesnik. Leta 2005 je objavil svojo prvo pesniško zbirko (U)sodno tolmačenje, igralec Milan Štefe pa interpretira nekaj njegovih sarkastičnih pesmi iz druge zbirke Srednja leta.

Nora Ephron, hollywoodska scenaristka in režiserka, ki se je med drugim podpisala pod filma Ko je Harry srečal Sally in Romanca v Seattlu. Foto: AP
Nora Ephron, hollywoodska scenaristka in režiserka, ki se je med drugim podpisala pod filma Ko je Harry srečal Sally in Romanca v Seattlu. Foto: AP

"Delo novinarja je natanko takšno, kot da si siva miška na orgiji. Vedno znova se znajdem na res čudoviti prireditvi, kjer se imajo vsi prekrasno, se prešerno smejijo, jejo, pijejo in v sobi zadaj tudi seksajo, jaz pa stojim ob strani in si o vsem skupaj delam zapiske."
Nora Ephron se je kot scenaristka in tudi kot režiserka podpisala pod nekatere izmed najbolj priljubljenih komedij zadnjih desetletij, kot so Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu, Julie & Julia in druge. Njena nadarjenost za pripovedovanje zgodb in cinični humor pa prideta do izraza tudi v dramskih igrah, osebnih esejih in romanih. Nekaj odlomkov iz avtobiografskega romana Srčne težave in iz zbirke esejev Siva miška na orgiji v prevodu Tine Poglajen interpretira Vesna Vončina.

"Otrokov obraz je pod brazgotinami čudno nedotaknjen, oči nenavadno nedolžne. Tepejo se s pestmi, z nogami, s steklenicami ali z noži. Vseh ras, vseh rodov. Možje, katerih govor je podoben godrnjanju velikih opic."
Romani junija umrlega ameriškega pisatelja Cormaca McCarthyja so polni nasilja in to velja tudi za zgodovinski roman Krvavi poldnevnik ali Večerna rdečina na zahodu iz leta 1985. Pripoved spremlja mladeniča iz Tennesseeja, imenovanega fant, ki se pridruži tolpi lovcev na skalpe, ki je sredi devetnajstega stoletja na ameriško-mehiški meji zaradi nagrade in tudi iz sadizma pobijala domorodne Američane in druge. Odlomek iz prvega poglavja v prevodu Andreja Hitija Ožingerja interpretira Blaž Šef.

Izbor radijskih literarnih oddaj med 23. in 29. julijem 2023

Nedelja, 23. julij

14.05, Humoreska tega tedna
Giovanni Boccacio: Tofano in Ghita, Pinuccio in Niccolosa

19.30, Spomini, pisma in potopisi
Ivan Sivec: Izgubljen na Aljaski

22.05, Literarni portret
Nora Ephron: Srčne težave

23.00, Literarni nokturno
Fiston Mwanza Mujila: Pesmi

Ponedeljek, 24. julij

23.00, Literarni nokturno
Hans Ulrich Treichel: Izgubljenec

Torek, 25. julij

21.00, Literarni večer odpade zaradi opernega prenosa iz Bayreutha

23.00, Literarni nokturno
Aleš Mustar: Spet sem izgubil pesem

Sreda, 26. julij

23.00, Literarni nokturno
Dan Coman: Pesmi

Četrtek, 27. julij

21.05, Literarni večer (na Prvem)
Raymond Queneau: Pouličavanja

23.00, Literarni nokturno
Anne Carson: Stekleni esej

Petek, 28. julij

23.00, Literarni nokturno
Barica Smole: Popolna zgodba

Sobota, 29. julij

18.00, Izbrana proza
Kostas Hatziandoniu: Agrigento

23.00, Literarni nokturno
Marko Matičetov: Sonce na balinišču