Nagrado večernica od leta 1998 podeljuje časopis Večer za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo preteklega leta. Običajno jo podelijo na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede jeseni v Murski Soboti.

Večernica je slovenska literarna nagrada za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo preteklega leta. Foto: Reuters
Večernica je slovenska literarna nagrada za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo preteklega leta. Foto: Reuters

Za letošnjo večernico so se lahko potegovala vsa izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so v preteklem letu, ali imajo letnico 2023, izšla v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi. Letos nominirane knjige so izšle pri založbah Miš (Rimana kaša in Zmaj nad mestom), Slovenska matica (Življenje nima naslova), Mladinska knjiga (Mali črv Oto in druga golazen) in KUD Sodobnost International (Sneg).

Tematsko in oblikovno dokaj raznovrstna nominirana dela
V tokratni žiriji so predstavnica Večera Klara Širovnik, predstavnik Društva slovenskih pisateljev Lenart Zajc, predstavnica Društva za humanistična vprašanja Argo Norma Bale, predstavnica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih (predsednica) ter predstavnica Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY Alenka Urh.

Kot je ocenila predsednica žirije, je bila tokratna bera tako po tematiki kot obliki dokaj raznovrstna in literarnoumetniško večinoma dovolj prepričljiva. "V peterici sta dve tematsko, motivno in jezikovno zelo zanimivi in tudi zabavni pesniški zbirki, ki bi mlade bralce lahko pritegnili k branju sodobne poezije. Lainščkov problemski roman odpira v slovenski mladinski literaturi doslej manj znan pogled na življenje, Pregelj nam v privlačno zasnovani realistični zgodbi tudi tokrat verodostojno približa našo preteklost, distopični roman Sneg pa bralce opozarja na aktualne probleme današnjega časa in jih vabi h globljemu razmisleku o sodobni družbi," je dejala Darka Tancer Kajnih za časopis Večer.

Sorodna novica Večernica za napeto zgodbo o tem, kako strah uklešči družbo

Pričakovali bistveno več prijav na razpisu
Nabor obravnavanih knjig v zadnjih treh letih, kolikor traja mandat žirije, je številčno primerljiv, saj je vsako leto prispelo nekaj več kot 50 knjig. Tokrat je knjige na razpis poslalo devet založb in ena samozaložba, žirija pa je glede na uradne podatke o tem, koliko slovenskih založb izdaja knjige za mlade bralce, pričakovala, da bo na razpisu sodelovalo bistveno več knjig, še poroča Večer.

Lani je slavila Špela Frlic z mladinskim romanom Bleščivka, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga.