Foto: Reuters
Foto: Reuters

25 še neobjavljenih ob skupno 144 pisem je del velike zbirke več kot 300 predmetov, med njimi rokopisov, knjig njegove knjižne zbirke in osebnih predmetov, ki jih je zbral muzej Charlesa Dickensa v Londonu. Novico o pomembni pridobitvi muzeja so sporočili danes, ko zaznamujemo 208 let od njegovega rojstva. Poleg pisem bo med drugim na ogled tudi umetnikov portret, ki ga je naredil Samuel Laurence. Obstaja že litografija portreta, a doslej je veljalo, da je bil portret izgubljen. Datiral naj bi v leto 1837, so sporočili iz muzeja.

"Napisal sem polovico božične knjige, zdaj pa počivam dva dni, preden se lotim Chuzzlewita (njegov šesti roman), no, če lahko rečem temu počitek, ko se zavedam, kaj je pred mano," je zapisal v pismu prijatelju 9. novembra 1843, medtem ko je pisal roman Božična pesem.

Med predmeti, ki so jih odkupili v ZDA za 2,3 milijona dolarjev, so tudi del rokopisa Davida Copperfielda, izvirne risbe ilustratorja Georga Cruikshanka, nakit, knjige in zlato pisalo, ki je bilo hkrati nalivno pero in svinčnik.

"To je res izjemna pridobitev za muzej – to je mogoče le enkrat," je dejala direktorica muzeja Cindy Sughrue. "150 let po smrti Dickensa je krasno pripeljati tako bogato in pomembno zbirko v muzej v njegov prvi družinski dom." Ob tem je še dejala, da pisma razkrivajo, kako zelo je bil discipliniran. Tudi med večmesečnimi počitnicami v Švici se je držal rokov za oddajo del.

"Naporen dan je, toda krasno je bilo ubežati vročini. Mogoče bom vzel čoln, da se malo premigam, zvečer po večerji," je zapisal pisatelj.

Dickensov praprapravnuk Mark Dickens je dejal, da zbrano gradivo omogoča še globlji vpogled v pisatelja, njegov značaj, občutja ter tudi družino in prijatelje.

Predmete bodo zdaj označili in uvrstili zbirko v muzeju, ki domuje v hiši v Bloomsburyju, kamor se je družina preselila leta 1837. V dveh letih naj bi zbrane predmete postavili na ogled.