Dobitnik kristala vilenica, nagrade za najboljši literarni prispevek v zborniku in na literarnem branju je poljski pesnik Piotr Sommer. Foto:
Dobitnik kristala vilenica, nagrade za najboljši literarni prispevek v zborniku in na literarnem branju je poljski pesnik Piotr Sommer. Foto:
Goran Stefanovski
Nagrado vilenica bo prejel Goran Stefanovski. Foto: Canterv+bury Christ Church University
Sklep festivala Vilenica

Mednarodna žirija se je odločila, da nagrado, sicer delo akademskega slikarja Petra Abrama, podeli znanemu poljskemu pesniku Piotru Sommerju. Ta ni povsem nepoznan tudi slovenskim ljubiteljem poezije, saj lahko njegovo zbirko Lirični dejavnik in druge pesmi, ki je izšla leta 2004, prebiramo tudi v slovenskem jeziku. Sommer je sicer urednik poljske revije Literatura na Swiecie, ki objavlja prispevke avtorjev z vsega sveta, poleg tega pa poučuje poezijo. Napisal je več pesniških zbirk, med njimi V stolu, Po čem so nas pomnili, Lirični dejavnik in Pastirjeva pesem, uveljavil pa se je tudi kot pisec literarnih esejev. Njegove pesmi so prevedene v številne jezike. Dobitnik nagrade kristal vilenica pa je poleg nagrade dobil tudi priložnost, da nastopi na uglednem literarnem festivalu Cuirt, ki aprila poteka v irskem Galwayu.

Kristalni peresi sta prejela osnovnošolca
Poleg dobitnika kristala vilenica sta znani tudi imeni letošnjih nagrajencev mlade vilenice. Kristalno pero sta prejela četrtošolka Katja Lavrenčič za pesem Čudna glasbila, žirija pa je nagradila tudi pesem Včasih sem sedmošolca Matica Možeta. Glavni dogodek je prišel prišel na vrsto zvečer, ko so podelili letošnjo nagrado vilenica, ki jo bo prejel makedonski dramatik Goran Stefanovski.

Pesniški verzi bodo odmevali v jami Vilenica
Večerni kulturni program se je odvijal v jami Vilenica, podelitev pa je spremljala literarna branja pesnikov z vsega sveta. Poleg prebiranja poezije je bil uprizorjen tudi odlomek iz drame Stefanovskega, ki sta ga interpretirala Milena Zupančič in Rok Vihar, za glasbo pa so poskrbeli Vesna Zornik, Boštjan Gombač in Lado Jakše. Program sta povezovala Dražen Dragojevič in Mojca Fatur.

Vpogled v delo Stefanovskega
Letošnji nagrajenec Stefanovski je bil eden vodilnih dramatikov že v nekdanji Jugoslaviji, do danes pa je objavil številne drame, eseje in znanstvena dela. Ustanovitelj oddelka za scenaristiko na Akademiji za gledališko umetnost v Skopju kot svobodni pisatelj živi v 'gnezdu' angleškega literarnega snovanja, Canterburyju

22. izvedba festivala Vilenica je potekala v znamenju gesla Kdo se boji resnice literature? Ta naslov je te dni zaposloval udeležence, ki so razpravljali o literarni cenzuri in z njo povezani tako imenovani literarni resnici.


Sklep festivala Vilenica