Letošnji dobitnik nagrade vilenica bo predstavil svojo poezijo na Ljubljanskem gradu. Foto: Canterbury Christ Church University
Letošnji dobitnik nagrade vilenica bo predstavil svojo poezijo na Ljubljanskem gradu. Foto: Canterbury Christ Church University

Na sporedu je bila predstavitev knjige lanskega nagrajenca, srbskega pesnika Miodraga Pavlovića, predstavitev irske književnosti, sledil pa je še večerni sprejem na Ljubljanskem gradu, ki ga je priredil župan Zoran Janković. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Vlado Žabot je na večeru spregovoril o osrednji temi letošnjega festivala, cenzuri in med drugim dejal, da mora politika vedno podpirati umetnost in od nje ničesar zahtevati. "Pametni voditelji to upoštevajo."

V Lipici se nadaljuje mednarodni komparativistični kolokvij na temo cenzure. Poleg Pavlovićeve pesniške zbirke z naslovom Rajski izreki in druge pesmi so v knjigarni Konzorcij v zbirki Litterae Slovenicae predstavili še zbirko pesmi in eseja Milana Dekleve Slepa pegica časa (Blind Spot of Time) v angleščini.

Pisanje v irščini politična izjava?
Okroglo mizo o sodobni književnosti v irščini, ki sodi v sklop festivalske predstavitve manj znanih evropskih književnosti, je na Društvu slovenskih pisateljev vodila Tina Mahkota. Gostila je vrsto irskih ustvarjalcev, ki so med drugim ugotavljali, ali je pisanje v irščini hkrati tudi politična izjava. Sledil je literarno-glasbeni dogodek, prav tako posvečen Irski.

Pogovor je prinesel različne poglede na stanje jezika, ki naj bi ga govorilo 50.000 ljudi. Irski literarni gostje niso bili enotnega mnenja, ali je irščina med Irci priljubljena ali ne, vsekakor pa literatura v irščini nastaja, vendar se tukaj zastavlja vprašanje, koliko ljudi jo prebira.
Prav tako se niso mogli strinjati, ali imajo mladi irščino radi ali jih frustrira, strinjali pa so se, da je pogled na prihodnost tega jezika precej pesimističen. Na irščino pa kot na zgodbo o uspehu gleda poznavalec irske književnosti Ranko Matasovič iz Zagreba, ki pravi, da ji je v 19. stoletju grozilo, da bo izumrla, danes pa po njegovih ocenah število irskih govorcev celo narašča.

S sodobno irsko literaturo se lahko slovenski bralci seznanijo v antologiji sodobne književnosti v irščini z naslovom Amanairis, kar pomeni "dan pojutrišnjem". Delo je izšlo v okviru literarnega festivala Vilenica, obsega pa literarne prispevke 17 avtorjev.

Večer z nagrajencem Stefanovskim
Na Ljubljanskem gradu je med drugim iz svojega dela bral letošnji dobitnik nagrade vilenica, makedonski dramatik Goran Stefanovski, za glasbeni del bosta poskrbela Milan Dekleva, ki je tokrat pero zamenjal za klavir, in pevka Vesna Zornik.