Andrey Levy na lanski podelitvi Whitbreadove nagrade. Foto: EPA
Andrey Levy na lanski podelitvi Whitbreadove nagrade. Foto: EPA
Jamajčana odpotujeta na Otok ...

S to posebno nagrado so želeli zaznamovati deseto obletnico podeljevanja nagrade, s katero želijo v Veliki Britaniji in po svetu promovirati knjižna dela, ki jih ustvarjajo pisateljice. Levyjeva je sicer nagrado orange prejela lani, letos pa bo v svoje vitrine lahko dodala še laskavo priznanje, da je bilo njeno delo med vsemi dosedanjimi nagrajenimi deli tisto, ki je na strokovno žirijo naredilo največji vtis.

Nagrado, poimenovali so jo best of the best (najboljše med najboljšim), je podelila strokovna žirija, ki so jo sestavljale predsednice dosedanjih žirij.

Roman o priseljenskem paru
Andrea Levy, danes 48-letna pisateljica, živi in ustvarja v Londonu, v nagrajenem romanu pa prikazuje življenje zakonskega para z Jamajke, ki je emigriral v Veliko Britanijo. Gre za tematiko, ki je avtorici tudi osebno zelo blizu, saj se je sama na Otoku rodila staršemi, ki sta z Jamajke. Po svojih starših je poimenovala tudi glavna lika romana, Gilberta in Hortence, dogajanje pa jima sledi po tem, ko sta se po drugi svetovni vojni priselila v Veliko Britanijo.

Priznanja ji niso tuja ...
Potem ko je Levyjeva prejela nagrado orange, je januarja letos prejela tudi Whitbreadovo nagrado za najboljše knjižne delo preteklega leta, v svoji karieri pa se je podpisala še pod tri romane - Every Light in the House Burnin', Never Far from Nowhere in Fruit of the Lemon. Slednje je bilo med nominiranci za nagrado orange.

Nagrada je zaživela
Za nagrado orange se lahko potegujejo dela, ki so jih pisateljice napisale v angleškem jeziku, drugih omejitev pa ni, tako so pisateljice lahko iz katere koli države. Oblikovanje nagrade je pred desetimi leti pospremila tudi vrsta polemik, soustanoviteljica nagrade Kate Moss pa je ob razglasitvi zadnjega izbora žirije poudarila, da nagrada danes velja za eno najbolj prestižnih britanskih literarnih nagrad.