Knjigo z naslovom The Lyrics: 1956 to the Present, ki je nastala na podlagi glasbenikovih pogovorov s pesnikom Paulom Muldoonom, je slavni glasbenik opisal kot "avtoportret v 154 pesmih". Vsebovala bo pesmi iz različnih obdobij njegove več kot 60 let trajajoče kariere, med drugim so pot vanjo našle Blackbird, Live and Let Die, Hey Jude, Band on the Run in Yesterday.

McCartney je v enem od intervjujev razkril, da je John Lennon v življenju pohvalil eno samo pesem, ki jo je napisal – to je bila Here, There and Everywhere z albuma Revolver. Foto: Reuters
McCartney je v enem od intervjujev razkril, da je John Lennon v življenju pohvalil eno samo pesem, ki jo je napisal – to je bila Here, There and Everywhere z albuma Revolver. Foto: Reuters

Založnik Allen Lane je napovedal, da bo knjiga vsebovala tudi pesem Tell Me Who He Is, ki je Beatli sicer niso nikoli posneli. Rokopis pesmi so med pripravo knjige našli v enem od McCartneyjevih beležnic, najverjetneje datira v zgodnja 60. leta prejšnjega stoletja.

Knjiga bo izšla 2. novembra in bo vsebovala "številne zaklade" iz McCartneyjevih arhivov, Guardian navaja založnikove besede. Na ogled bodo rokopisi pesmi, še neobjavljene zasebne fotografije, skice in osnutki. Vsako pesem bo spremljal McCartneyjev komentar o njenem nastanku.

"Večkrat kot lahko sploh preštejem, so me spraševali, ali bom napisal avtobiografijo, toda čas nikoli ni bil primeren," v uvodu knjige piše zvezdnik. "Edino, kar sem vedno lahko počel, naj bo to doma ali na poti, je bilo pisanje novih pesmi. Vem, da nekateri ljudje, ko pridejo v določena leta, radi odprejo dnevnik, da se spomnijo dogodkov iz preteklosti, a sam takih zapisov nimam. Kar imam, so moje pesmi, na stotine, za katere sem ugotovil, da služijo enakemu namenu. Te pesmi razkrivajo moje celotno življenje."

Knjiga plod petletnih pogovorov

Glasbenik in pesnik Muldoon sta se za ustvarjanje knjige srečevala pet let, na srečanjih pa, kot je razkril pesnik, zelo intenzivno razpravljala o ozadju pesmi.
Biograf Beatlov Bob Spitz je navdušen, da bo knjiga vsebovala pesem Tell Me Who He Is. "Odkritje nove pesmi Beatlov je kot odkritje Kleopatrinega sarkofaga za arheologe," je bil navdušen.

Britanska knjižnica je ob tem napovedala, da bo izdajo knjige pospremila z brezplačno razstavo z naslovom Paul McCartney: The Lyrics, ki bo na ogled od 5. novembra do 13. marca 2022, ki bo počastila njegovo delo in med drugim na ogled postavila še neznana besedila iz njegovih zasebnih arhivov.