Jesih bo na čelu Društva slovenskih pisateljev naslednje dve oziroma tri leta. Foto: MMC RTV SLO
Jesih bo na čelu Društva slovenskih pisateljev naslednje dve oziroma tri leta. Foto: MMC RTV SLO
Jesih je med drugim izdal tudi osem pesniških zbirk, 15 dram, 40 del pa je prevedel. Foto: Emka
Kakšni so načrti novega vodje DSP-ja?

Kot so prepričani v društvu, bo Jesih reprezentativna osebnost, hkrati pa je priljubljen tudi v širši javnosti. Novemu predsedniku pa se lahko dvoletni mandat po novem statutu društva podaljša še za eno leto.

Eden najbolj plodnih književnikov zadnjih desetletij
Leta 1950 v Ljubljani rojeni Milan Jesih je eden najbolj plodnih pesnikov, dramatikov in prevajalcev zadnjih trideset let. Po končani srednji šoli se je vpisal na študij primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je leta 1971 sodeloval v študentskem uporu zoper vodstvo fakultete kot eden izmed vodij, že naslednje leto pa je izdal zbirko, zaznamovano s temi dogodki.

Od Pupilije prek Lastovk do Shakespeara
V tem času je skupaj z Andrejem Brvarjem, Ivom Svetino in Matjažem Kocbekom pesniško zorel v skupini 441 in 442 v okviru poetičnega gledališča Pupilije Ferkverk, pri katerem je bil tudi soavtor predstav. Svojo prvo pesniško zbirko Uran v urinu, gospodar! je izdal pri 22 letih, v naslednji desetletjih pa jih je sledilo še sedem. Poleg tega je napisal okoli 30 dram, prav tako pa je ustvaril vrsto radijskih in televizijskih iger za odrasle in otroke, besedila popevk (med njimi tudi Lastovke Elde Viler) in celo sinopsise in besedila za stripe (tudi Ooooopa skupaj s Kostjo Gatnikom).

Prav tako je prevedel tudi več kot 40 iger in dram različnih avtorjev, med katerimi so tudi Shakespeare, Bulgakov in Čehov. Za svoje delo je leta 2002 prejel Prešernovo nagrado, prav tako pa tudi Sovretovo, Grumovo, Župančičevo, Jenkovo in Veronikino.

Kakšne načrte ima novi predsednik Društva slovenskih pisateljev si oglejte v priloženi videonovici.

Kakšni so načrti novega vodje DSP-ja?