V Bologni vsako leto nagrajujejo najboljše na področju mladinske literature. Foto: EPA
V Bologni vsako leto nagrajujejo najboljše na področju mladinske literature. Foto: EPA
Naslovnica slikanice Lile Prap
Med nominiranci za Andersenovo nagrado je bila tudi Slovenka Lila Prap. Foto: Emka

Na razstavi, ki poteka letos od 23. do 27. maja, je predstavljen izbor tuje mladinske literature, zlasti slikanic, igralnih knjig in pravljic, s knjižnega sejma v italijanski Bologni. Posebno mesto so namenili v Bologni nagrajenim knjigam in tistim, ki so bile v ožjem izboru za nagrade.

Knjigarna Konzorcij je razstavo pripravila v sodelovanju s Knjižnico Otona Župančiča in Založbo Mladinska knjiga. Igralec Jurij Souček bo ob odprtju interpretiral odlomek iz pravljice Razbojnik Rogovilež.

Obiskovalci razstave lahko polistajo po nagrajenih knjigah z letošnjega mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni, kjer selektorji izbirajo vrhunce lanske mednarodne produkcije mladinske književnosti. Prednjačijo ameriški, angleški, nemški, francoski in italijanski založniki.

Vodstvo med knjigami in pravljice
Strokovno vodstvo med knjigami je tudi letos v rokah Tilke Jamnik iz Knjižnice Otona Župančiča, od srede do petka ob 11.00, v sredo in četrtek ob 9.30 pa bo Ida Mlakar iz Knjižnice Otona Župančiča vodila pravljične ure.

Andersenova nagrajenca se predstavita
V Konzorciju se predstavljata tudi letošnja Andersenova nagrajenca, ki ju je razglasila mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY). Pisateljico Margaret Mahy iz Nove Zelandije in ilustratorja Wolfa Erlbruch iz Nemčije so izbrali izmed 26 nominiranih pisateljev in 25 nominiranih ilustratorjev. Nagradi bosta dobila na kongresu IBBY na Kitajskem 20. septembra. Izbor njunih knjig pa bo mogoče videti tudi na razstavi v Ljubljani. Med nominiranci je bila tudi slovenska ilustratorka Lila Prap, član žirije pa je bil Vasja Cerar.