Za dela Lile Prap med svetovnimi založniki del za otroke vlada veliko zanimanje. Foto: RTV SLO
Za dela Lile Prap med svetovnimi založniki del za otroke vlada veliko zanimanje. Foto: RTV SLO
Bolonjski knjižni sejem
Meka za ljubitelje otroške in mladinske literature. Foto: RTV SLO
Ilustracija Jelke Reichman
Pozornost bodo posvetili tudi ilustraciji kot umetnostni obliki. Foto: RTV SLO

Gre za največji sejem knjig za otroke in mladino, ki ga letos prirejajo 43., na njem pa svoje izdelke predstavljajo tudi slovenski knjigotržci. Slovenijo zastopa Mladinska knjiga, ki v Italiji predstavlja dela za otroke Lile Prap, Mojce Osojnik (Kako je gnezdila sraka Sofija in Polž Vladimir gre na štop), Jelke Godec Schmidt (Škrat Zguba in kameleon), Nine Kokelj in Svjetlana Junakoviča (Deček na belem oblaku), Svetlane Makarovič in Dušana Kluna (Mali parkelj Malič), Anje Štefan in Polone Lovšin (Bobek in barčica) ter ilustracije Jelke Reichman. Mladinsko leposlovje pa 'zastopajo' Desa Muck, Janja Vidmar, Slavko Pregl in Neli Kodrič.

O Otroškem albumu
Lila Prap in ilustratorka Maša Kozjek se bosta sejma tudi udeležili, saj bodo na njem mednarodni javnosti predstavili tudi najnovejšo knjigo Lile Prap, ki jo je avtorica naslovila Otroški album, izšla pa bo predvidoma jeseni. Poleg tega pa si je v Bologni mogoče ogledati tudi prevode del Hansa Christiana Andersena v slovenski jezik, ki smo jih dobili v zadnjih letih.

Bologna gosti Madžarsko
Država v gosteh je letos Madžarska, ki na sejmu - ta traja do 30. 3. - predstavlja predvsem svojo ilustratorsko tradicijo. Na ogled je namreč razstava Madžarska - odprta knjiga: 30 ilustratorjev, 30 del, na kateri lahko obiskovalci spoznajo več generacij madžarskih ilustratorjev, ki se predstavljajo s po 15 ilustracijami. Vse dni sejma bodo v t. i. ilustratorski kavarni potekale različne dejavnosti, med drugim tudi gostovanje madžarskega umetnostnega zgodovinarja Udvaryja in okrogla miza o pomenu ilustracij v otroških delih.