Angleški pisatelj Jerome Klapka Jerome je imel dober smisel za humor, komično je prepoznaval tudi v najbolj vsakdanjih dogodkih. A njegovo življenje je bilo vse prej kot brezskrbno. Njegova družina se je spopadala z revščino in lakoto, zgodaj je izgubil starše, sebe in sestri je moral preživljati sam in o tem je tudi pisal. Spodbudila ga je prijateljica iz otroštva, ki ga ni prav nič pomilovala zaradi težkih življenjskih razmer, ampak se je nanj ujezila in mu naročila, naj namesto žalostnih zgodb rajši napiše kaj smešnega. Literarni večer o njem je pripravila Mateja Perpar.

Jerome Klapka Jerome: Lenobne misli lenobnega človeka

"In tako je posegel dobri vojak Švejk na svoj dobrodušni, zabavni način v svetovno vojno. Če so se obrnili dogodki pozneje drugače, kakor je razlagal Pri vrču, moramo upoštevati, da ni imel ustrezne diplomatske izobrazbe."

Januarske Humoreske tega tedna namenjamo Jaroslavu Hašku, češkemu pisatelju, ki je star niti štirideset let umrl 3. januarja 1923. Njegov nepozabni dobri vojak Švejk se je kot literarni junak pojavil že v zgodbah iz leta 1912, svetovno slavo pa so mu prinesle prigode med prvo svetovno vojno in njegov posebni pogled nanjo. V uvodnem poglavju v prevodu Jožeta Zupančiča in v radijski priredbi Mateja Juha izvemo, kako se je vse skupaj začelo.


"Če Afričani ne povejo svojih zgodb, bo Afrika kmalu izginila."

Senegalski filmski režiser, producent in pisatelj Ousmane Sembène se je rodil 1. januarja pred stotimi leti, to pa je ravno pravšnja priložnost za njegov literarni portret. V slovenščino sta prevedena njegova romana Božje paličice iz leta 1960 in Poslednji iz cesarstva iz leta 1981. Iz te knjige je avtorica oddaje Nina Gostiša izbrala odlomka v prevodu Biserke Cvjetičanin, predvsem pa izjemnega filmskega in književnega ustvarjalca predstavlja z opisom njegovih prepričanj in naporov za kulturo afriških ljudstev.


Goran Vojnović. Foto: BoBo
Goran Vojnović. Foto: BoBo

"Ko sem zapeljal v Litijo, je Vladimir končal branje, radijska napovedovalka pa je rekla: "Dragi poslušalci, to je bil odlomek iz proznega dela Borisa Pahorja, medtem pa naši košarkarji v Berlinu zaostajajo že za petnajst točk!"

Se spomnite lanskega evropskega prvenstva v košarki v Nemčiji ali pa ste ga iz razumljivih razlogov raje nekoliko potlačili? Nas zanima, kako je prizadevanja naših košarkarjev za novo lovoriko doživljal pisatelj, filmski režiser in košarkarski navdušenec Goran Vojnović. Napete trenutke je popisal v besedilu Ich bin kein Berliner. Na sporedu je torej četrtfinalna tekma med Slovenijo in Poljsko.


George Orwell, 1984. Foto: Reuters
George Orwell, 1984. Foto: Reuters

"Bistveni akt vojne je uničevanje, ne nujno človeških življenj, pač pa proizvodov človeškega dela. Z vojno nekako razbijaš na kose, pošiljaš v stratosfero ali potapljaš na dno morja tisto blago, ki bi ga sicer uporabil tako, da bi postalo življenje množic preveč udobno."

Distopični roman britanskega pisatelja Georga Orwella 1984 pripoveduje zgodbo Winstona Smitha, uslužbenca v dokumentaciji Ministrstva resnice; naloga Ministrstva je državni nadzor, ponarejanje zgodovine in pregon individualnosti in neodvisnega mišljenja. V izbranem odlomku Winston bere prepovedano knjigo Emmanuela Goldsteina, ki naj bi bil vodja disidentske Bratovščine, o kateri pa nihče ne ve, ali res obstaja.

Izbor radijskih literarnih oddaj med 1. in 7. januarjem 2023


Nedelja, 1. januarja
14.05 Humoreska tega tedna – Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk poseže v svetovno vojno
19.30 Spomini, pisma in potopisi – Goran Vojnović: Ich bin kein Berliner
22.05 Literarni portret – Sembene Ousmane
23.00 Literarni nokturno – Sándor Petőfi: Zakaj še pojete

Ponedeljek, 2. januarja
23.00 Literarni nokturno – Rainer Maria Rilke in drugi

Torek, 3. januarja
21.00 Literarni večer – Milan Pugelj
23.00 Literarni nokturno – Tatjana Pregl Kobe: Najprej pride strah

Sreda, 4. januarja
23.00 Literarni nokturno – Mircea Cartarescu: Motorno kolo, parkirano pod zvezdami

Četrtek, 5. januarja
21.05 Literarni večer (na Prvem) – Rade Krstić: Vse nas povezuje ista tragedija, isti oder, isto oko
23.00 Literarni nokturno – Tom Veber: Pesmi

Petek, 6. januarja
23.00 Literarni nokturno – Luko Paljetak: Trije kralji

Sobota, 7. januarja
18.00 Izbrana proza – Pierre Drieu la Rochelle: Izplamtevanje
23.00 Literarni nokturno – Charles Peguy: Preddverje skrivnosti druge kreposti