Za leto 2009 je večernico prejela Bina Štampe Žmavc za delo Cesar in roža, letos pa je avtorica ponovno nominirana za knjigo Roža v srcu. Foto: www.vecernica.si
Za leto 2009 je večernico prejela Bina Štampe Žmavc za delo Cesar in roža, letos pa je avtorica ponovno nominirana za knjigo Roža v srcu. Foto: www.vecernica.si
Janja Vidmar
Tudi letošnja nominiranka Janja Vidmar je že med dobitniki nagrade, predlani jo je prejela za delo Pink. Foto: MMC RTV SLO

Izmed 261 izvirnih del, ki so izšla z letnico 2010, je žirija izbrala knjigo Maščevanje male ostrige Mateja Dolenca (Mladika), Barvice Ferija Lainščka (Franc-Franc), Modrostjo nilskih konj Petra Svetine (DZS), Roža v srcu Bine Štampe Žmavc (Mladinska knjiga) in Kebarie Janje Vidmar (Miš).
Člani žirije so se odločili, da bodo v konkurenci literarnih del za 15. večernico upoštevali vsa slovenska mladinska izvirna leposlovna besedila, ki so izšla z letnico 2010. Najprej so izbor zožili na 38 del, na drugi seji izbrali peterico, v začetku septembra pa bo znan dobitnik oziroma dobitnica večernice.
V žiriji, ki odloča o dobitniku nagrade Večera, založbe Franc-Franc ter revije Otrok in knjiga, sedijo predstavnik Društva slovenskih pisateljev Vlado Žabot, predstavnica IBBY-ja in društva bibliotekarjev Ida Mlakar, predstavnica Časopisno-založniškega podjetja Večer Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica revije Otrok in knjiga Manca Perko in predstavnica podjetja za promocijo kulture Franc-Franc Dragica Haramija.
Skozi 15 let podeljevanja nagrade
Ob jubileju podeljevanja nagrade bo Narodna in univerzitetna knjižnica v sodelovanju z revijo Otrok in knjiga, Večerom in Pionirsko knjižnico Ljubljana pripravila tudi razstavo o zgodovini večernice ob 15. obletnici prve nagrade za mladinsko otroško književnost pri nas, ki zajema vse ustvarjalce, ne le članov Društva slovenskih pisateljev.
Nagrado bodo podelili 23. septembra v novem kulturnem centru v Murski Sobot, kjer bo na slovesnosti med drugim nastopila še Neca Falk z Mačkom Murijem Kajetana Koviča.