Nominirani so Mate Dolenc za Kraljičinega lipicanca in druge zgodbe, Grega Hribar za prvenec Hotel sem samo ..., Svetlana Makarovič za delo Mi, kosovirji, Bina Štampe Žmavc za pravljice Cesar in roža ter Dim Zupan za Hektorja in male ljubezni. Foto:
Nominirani so Mate Dolenc za Kraljičinega lipicanca in druge zgodbe, Grega Hribar za prvenec Hotel sem samo ..., Svetlana Makarovič za delo Mi, kosovirji, Bina Štampe Žmavc za pravljice Cesar in roža ter Dim Zupan za Hektorja in male ljubezni. Foto:
Svetlana Makarovič: Mi, kosovirji
Makarovičeva je domači javnosti Kosovirje na leteči žlici prvič predstavila že pred petintridesetimi leti, od takrat pa so mali črni kosmatinčki doživeli kar nekaj ponatisov, priredb v radijska in gledališka dela, pa tudi nadaljevanj. Tokrat spremljamo nove dogodivščine nadobudnih kosovirjih mladičkov. Glal in Gili sta brezskrbno letala s svojimi žlicami, ko ju je presenetila megla in sta se izgubila. S pomočjo drobcene neustrašne Gi so srečali človekarje, štramfeljne in čarovnico Roro … Foto: založba Miš

Za večernico, ki jo ČZP Večer podeljuje že štirinajstič, so letos nominirani Mate Dolenc, Grega Hribar, Svetlana Makarovič, Bina Štampe Žmavc in Dim Zupan.

Finaliste večernice za preteklo založniško leto je izbrala petčlanska žirija pod predsedstvom Vlada Žabota, ki jo sestavljajo še Dragica Haramija, predstavnica Podjetja za promocijo kulture Franc-Franc, Manca Perko, predstavnica revije Otrok in knjiga, Ida Mlakar, predstavnica Zveze društev bibliotekarjev Slovenije in sekcije IBBY, in Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica ČZP-ja Večer. Žirija je presojala deset izbranih del, ki so jih izbrali izmed skupaj kar 244 slovenskimi mladinskimi deli, izdanih pri kateri od slovenskih založb ali samozaložbi v Sloveniji ali zamejstvu z lansko letnico.

Med lansko produkcijo literature za otroke in mladino so (po abecednem redu avtorjev) nominirani:
Mate Dolenc: Kraljičin lipicanec in druge zgodbe (Mladika Ljubljana)
Grega Hribar: Hotel sem samo … (Cankarjeva založba Ljubljana)
Svetlana Makarovič: Mi, kosovirji (založba Miš, Dob pri Domžalah)
Bina Štampe Žmavc: Cesar in roža (založba Miš, Dob pri Domžalah)
Dim Zupan: Hektor in male ljubezni (Mladika Ljubljana)

Dolenc v zbirki kratkih zgodb opisuje svoja nenavadna druženja z živalmi in doživetja v Bohinju in nekaterih drugih krajih.

Hribarjev Hotel sem samo... je rejvarski roman s prepletom družinske zgodbe, odraščanja v Kranju in iniciacijskega vstopa v rejverski svet, v katerem junaki govorijo jezik kranjske mladine.

Kaj je novega med kosovirji?
Mi, kosovirji je pravljica z novimi dogodivščinami dveh radovednih kosovirjev Glala in Glili, ki ju otroci poznajo že iz prejšnjih del Makarovičeve: Kosovirja na leteči žlici in Kam pa kam, kosovirja?; tokrat se jima pridruži še mala Gi.

V knjigi pravljic Cesar in roža Bina Štampe Žmavc z uporabo pravljičnih junakov, kot so kralj, princ in žabec, izhaja iz klasične pravljice, a z ironično distanco in zvitimi zasuki presega bralčeva pričakovanja.

Hektor in male ljubezni je že četrta Zupanova knjiga iz serije o labradorcu Hektorju. Naslovni lik, ki je hkrati tudi prvoosebni pripovedovalec, s pasje perspektive opisuje človeško in pasjo vsakdanjost.

Tradicionalno slavje v Murski Soboti
Na začetku septembra bo žirija izbrala nagrajenca, slavnostna podelitev pa bo 24. septembra na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Lani je žirija večernico podelila Janji Vidmar za knjigo Pink (založba Didakta), češ da gre za "hommage generaciji, ki je rasla v času hlepenja po zahodnih dobrinah, kot so bile milka, banane, rama, generaciji, ki ni imela ničesar, je pa imela drug drugega".