Holly Golightly, radoživa junakinja Zajtrka pri Tiffanyju, je postala nesmrtna v podobi Audrey Hepburn. Vloga naivne Holly velja za najbolj prepoznavno vlogo Hepburnove. Foto:
Holly Golightly, radoživa junakinja Zajtrka pri Tiffanyju, je postala nesmrtna v podobi Audrey Hepburn. Vloga naivne Holly velja za najbolj prepoznavno vlogo Hepburnove. Foto:
Truman Capote
Truman Capote še skoraj 30 let po smrti buri domišljijo filmarjev - leta 2005 ga je v biografskem filmu Capote odlično upodobil Philip Seymour Hoffman, ki mu je vloga ekscentričnega pisatelja in bonvivanta prinesla tudi oskarja.
Razkošna rumena hiša na naslovu 70 Willow Street, Brooklyn Heights. Nekdanje Capotejevo domovanje ima 11 spalnic in kaminov in naj bi postalo najdražje prodana nepremičnina v zgodovini Brooklyna. Foto: NY Daily News

Življenje je povprečna igra s slabo napisanim tretjim dejanjem.

Truman Capote

Tako je o hiši v New Yorku, ki je zdaj naprodaj za 18 milijonov dolarjev oziroma 14,2 milijona evrov in v kateri je Capote napisal uspešnico Zajtrk pri Tiffanyju (po njej so uspeli tudi istoimensko filmsko klasiko, v kateri se je v vlogi glavne protagonistke Holly Golightly predstavila Audrey Hepburn) ugibal časnik New York Daily News.

Brooklyn vse bolj trendovski
Na Manhattnu, na drugi strani reke East River, je popzvezdnica Madonna pred letom dni sicer za meščansko hišo s 26 sobami na prestižni lokaciji Upper East Side resda odštela 40 milijonov dolarjev. V Brooklynu, najbolj obljudenem delu New Yorka, pa je bil doslej rekord za hišo "le" 12 milijonov dolarjev. Časnik je zapisal, da se za nakup nekdanjega Capotejevega domovanja zanimajo posamezniki z vseh koncev sveta.

Hiša z enajstimi spalnicami (in prav toliko kamini) je v 50. letih pripadala broadwayjskemu režiserju Oliverju Smithu (Zgodba z Zahodne strani). Capote, ki je umrl leta 1984, je ob neki priložnosti dejal, da je Smitha "bombardiral z martiniji", da bi ga na ta način pregovoril, naj mu da hišo v najem. Capote je potem kot najemnik v hiši bival med letoma 1955 in 1965, tam prirejal ekstravagantne zabave in napisal svoja najbolj znana dela.

Vila je bila zgrajena leta 1839 in stoji v predelu Brooklyn Heights. Brooklyn je bil v nasprotju z Manhattnom sicer vedno bolj delavska četrt, vendar je Brooklyn Heights zelo priljubljen mestni predel, saj je za newyorške razmere precej miren in ponuja očarljiv razgled na Brooklyn Bridge in Manhattan. Zadnje čase se tja množično selijo tudi zvezdniki, v Brooklynu pa je zaživelo tudi živahno glasbeno prizorišče.

Številna dela Trumana Capoteja (1924-1984) danes veljajo za literarne klasike, med najbolj prepoznavnimi sta prav Zajtrk pri Tiffanyju (1958) in Hladnokrvno (1965), pretresljivi roman o okrutnem umoru družine iz Kansasa, ki ga je Capote napisal po resničnih dogodkih in katerega ustvarjalni proces je odločilno zaznamoval pisateljevo življenje. Po njegovih novelah, zgodbah in scenarijih so posneli več kot 20 filmov in tv-dram.

Capote, salonski lev in uživač
Capote je že za časa življenja užival v zvezdniškem statusu in je bil nepogrešljiv del newyorškega družabnega življenja, gibal se je v krogih intelektualcev in zvezdnikov. Svoje istospolne usmerjenosti v časih, ko je bila homoseksualnost v umetniških krogih sprejemljiva, vseeno pa ne pogosto načeta tema, ni skrival. Bil je znan po visokem in vreščečem glasu, nenavadnem slogu oblačenja in tudi po izmišljenih razburljivih zgodbah, ki jih je z veseljem pripovedoval ob najrazličnejših priložnostih.

V zadnjih letih življenja je pisatelj začel plačevati davek za svoj ekstravagantni življenjski slog. Večinoma jih je preživel v rehabilitacijskih klinikah, "poskrbel" je tudi za več javnih izpadov, največkrat v vinjenem ali omamljenem stanju, ki so se (seveda) znašli v medijih. Privoščil si je lifting obraza, močno shujšal in si omislil lasne vsadke. Odvisnosti od mamil in alkohola pa mu nikakor ni uspelo premagati.

Po napadu z blodnjami leta 1980, zaradi katerega se je znašel v bolnišnici, se je Capote umaknil v osamo. Le redkokdaj je bil še priseben, takrat je še kaj napisal. Umrl je 25. avgusta 1984 v Los Angelesu, star 59 let, zaradi oslabljenih jeter in zapletov, povezanih z uživanjem mamil. Njegov pepel so skupaj s pepelom njegovega dolgoletnega življenjskega sopotnika, pisca Jacka Dunphyja, leta 1992 - po smrti slednjega - raztresli v morje na Long Islandu, kjer je imel Capote posestvo.

Pisatelj Gore Vidal, s katerim sta bila vse življenje rivala, je Capotovo smrt označil za "odlično karierno potezo".

Življenje je povprečna igra s slabo napisanim tretjim dejanjem.

Truman Capote