Miran Košuta poleg proze (na primer Rapsodija v treh stavkih, 1989) piše tudi literarno zgodovino, razprave, študije, spremne besede, izvirno glasbo ter besedila za popevke, kabarete in gledališke predstave. Foto: BoBo
Miran Košuta poleg proze (na primer Rapsodija v treh stavkih, 1989) piše tudi literarno zgodovino, razprave, študije, spremne besede, izvirno glasbo ter besedila za popevke, kabarete in gledališke predstave. Foto: BoBo

Velenjska knjižna fundacija je že pred začetkom 23. Lirikonfesta Velenje, ki se bo začel 11. junija, razglasila nekaj nagrajencev. Razkrila je tudi imena sedmih nominirancev za osrednjo nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti. Za desetletni pesniški opus za odrasle so nominirani Cvetka Bevc, Marij Čuk, Borut Gombač, Aleš Jelenko, Matej Krajnc, Cvetka Lipuš in Anja Zag Golob. Nagrajenec bo znan prihodnji četrtek.

Eden ključnih stebrov v slovensko manjšinskem prostoru v Italiji
Letošnja (21.) mednarodna Pretnarjeva nagrada 2024 s častnim naslovom ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika gre pesniku Miranu Košuti, ki je nagrajen za pomembne prispevke pri mednarodnem slovensko-italijanskem čezmejnem povezovanju in uveljavljanju slovenske književnosti in jezika v italijanskem kulturnem prostoru.

Nagrado mu podeljujejo tudi za vrhunske književne prevode med sosedskima kulturama ter za kulturotvorno neomajnost v slovenskem manjšinskem prostoru v Italiji.

"Obenem s svojim izjemno bogatim literarnim, esejističnim in prevajalskim opusom ter znanstvenimi besedili s področja literarne zgodovine predstavlja enega od izjemno aktivnih in ključnih stebrov v slovensko manjšinskem prostoru v Italiji," beremo v obrazložitvi nagrade.

Foto: Založba Primus
Foto: Založba Primus

Slovenski literarni zgodovinar, prevajalec in glasbenik se je rodil leta 1960 v Trstu. Diplomiral je iz slovenščine in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti in iz glasbe (klarinet) na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah. Deloval je kot urednik pri Založništvu tržaškega tiska v Trstu in urednik zbornika Jadranski koledar. Poleg proze piše tudi literarno zgodovino, razprave, študije, spremne besede, izvirno glasbo ter besedila za popevke, kabarete in gledališke predstave. V svojem raziskovalnem delu se posveča predvsem literaturi Vladimirja Bartola.

Za spretno poigravanje z bralstvom
Literarno nagrado za najboljši slovenski knjižno objavljeni literarni potopis preteklega leta oz. krilato želvo prejme Marjan Rajšp za literarni potopis Doseg bega (samozaložba, 2023), v katerem se, kot je zapisala žirija, "spretno poigrava z bralstvom".

Lirikonov zlat 2024 – literarno priznanje oz. plaketo za vrhunske oz. najboljše festivalne prevode novejše poezije za odrasle – letos prejmejo Klemen Pisk ter skupaj Špela Sevšek Šramel in Miha Kragelj.

Uradna razglasitev nagrajencev je napovedana ob dnevu Primoža Trubarja, dobitnika oziroma dobitnico osrednje festivalne nagrade velenjica – čaša nesmrtnosti pa bodo razglasili šele na zadnji festivalski dan, prihodnji četrtek, na Akademiji Poetična Slovenija. Takrat bodo tudi podelili vse tri literarne nagrade in omenjeno plaketo velenjico – čašo nesmrtnosti za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle v 21. stoletju.