Ram Pratap Singh (na sliki), lastnik palače Digi, v kateri poteka džajpurski literarni festival, je prebral obvestilo, da zaradi varnosti tisočih udeležencev odpoveduje tudi pogovor z britanskim pisateljem Salmanom Rushdiejem prek videopovezave. Foto: EPA
Ram Pratap Singh (na sliki), lastnik palače Digi, v kateri poteka džajpurski literarni festival, je prebral obvestilo, da zaradi varnosti tisočih udeležencev odpoveduje tudi pogovor z britanskim pisateljem Salmanom Rushdiejem prek videopovezave. Foto: EPA
Salman Rushdie
Britanskemu pisatelju Salmanu Rushdieju so v preteklosti že večkrat grozili s smrtjo. Nekdanji verski voditelj Irana, ajatola Homeini je leta 1989 zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo zaradi romana Satanski stihi, ki naj bi očrnil islam. Foto: EPA

Rushdie se je sprva nameraval osebno udeležiti festivala, a se je v petek tej možnosti odpovedal, saj so ga predstavniki indijske obveščevalne službe opozorili na možnost atentata. Pisatelj, ki mu skrajneži očitajo bogokletstvo v romanu Satanski stihi iz leta 1988, je včeraj povedal, da dvomi o resničnosti informacij obveščevalcev o zaroti.

Pred petimi leti sodeloval brez težav
"Zelo sem osebno razočaran, še večje razočaranje pa čutim zaradi Indije, države, ki jo ljubim vse življenje in katere dolgoročno zavezo k svobodi in sekularizmu sem vse življenje hvalil," je po poročanju BBC-ja za indijsko televizijo povedal Rushdie.

Pisatelj se je po odpovedi osebnega sodelovanja na festivalu odločil, da bo v pogovoru sodeloval prek videopovezave, a so danes zaradi groženj islamskih skrajnežev z izgredi na dogodku tudi to možnost odpovedali. Priljubljeni petdnevni festival vsako leto pritegne množico ljubiteljev knjig iz Indije in tujine, številni pa so letos želeli prisluhniti prav Salmanu Rushdieju. Organizatorji so zato izrazili veliko razočaranje zaradi negativne kampanje zoper britanskega avtorja, ki je brez incidentov leta 2007 že sodeloval na festivalu.

Nesprejemljiva celo njegova podoba na zaslonu
Rushdie je izrazil tudi začudenje, da je njegova napovedana udeležba na festivalu povzročila toliko zmede, saj je v zadnjih letih večkrat brez težav obiskal Indijo. Domneva, da bi bilo lahko vse skupaj povezano s prihajajočimi volitvami v indijski zvezni državi Utar Pradeš, in da si politiki na tak način želijo pridobiti glasove muslimanskih volivcev. "Osupljivo je, da je moja fizična prisotnost ali celo moja podoba na videozaslonu nesprejemljiva – to je precej šokantno," je odpoved sodelovanja po poročanju BBC-ja še komentiral Rushdie.

Literarni festival v Džajpurju se je sicer danes končal, v preteklih petih dneh pa je na njem sodelovalo več kot 250 govorcev, med njimi vrsta znanih imen, kot sta ameriška televizijska voditeljica in avtorica Oprah Winfrey in uspešni indijski pisatelj Čhetan Bhagat.