V Sloveniji je povpraševanje po e-knjigah zaznalo velik poskok v pandemičnem letu 2020. Foto: Matej Pušnik
V Sloveniji je povpraševanje po e-knjigah zaznalo velik poskok v pandemičnem letu 2020. Foto: Matej Pušnik

Kot so zapisali v Beletrini, jim letos z Združenjem slovenskih splošnih knjižnic ni uspelo doseči dogovora o nadaljnjem sodelovanju.

Beletrina letos od splošnih knjižnic za delovanje sistema Biblos ni prejela nobenih sredstev. Po navedbah založbe so storitve Biblosa zadnjih pet mesecev financirali iz lastnih sredstev. Stroški platforme naj bi narasli na več kot 150.000 evrov, kar je "ob drugih aktualnih nižanjih javnih sredstev za njeno delovanje začelo ogrožati redne projekte in programe založbe".

Beletrina s 1. junijem ukinja delovanje platforme Biblos za splošne knjižnice. Biblos bo še vedno deloval za uporabnike Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) in nekatere druge specializirane knjižnice.

Beletrina je v tem tednu zagnala novo multimedijsko platformo Beletrina Digital, ki v naročniških paketih uporabnikom poleg filmov in podkastov ponuja tudi elektronske in zvočne knjige.

Biblos je uporabljalo deset odstotkov uporabnikov splošnih knjižnic
Biblos je ponujal skoraj 7500 naslovov, večinoma slovenskih, ki jih je bilo mogoče kupiti ali si izposoditi. V sistemu za izposojo elektronskih knjig Biblos so si članice in člani slovenskih splošnih knjižnic v enajstih letih izposodili skoraj 1,5 milijona e-knjig. Platformo je uporabljalo skoraj 10 odstotkov članic in članov slovenskih splošnih knjižnic oziroma okoli 40.000 oseb, so našteli v založbi.

Za bralce e-knjig prihaja COBISS Ela
Članice in člani splošnih knjižnic, ki berejo elektronske knjige, bodo lahko po napovedih Združenja slovenskih splošnih knjižnic od 17. junija naprej e-knjige brali prek novega državnega portala COBISS Ela. Tega bo na željo omenjenega združenja in ob podpori ministrstva za kulturo vzpostavil IZUM. Beletrina bo splošnim knjižnicam omogočila prenos vseh licenc za e-knjige, ki so jih kupile do konca leta 2023 in jih bralci še niso porabili, na nov sistem, saj se, kot poudarja, zavzema za čim širšo dostopnost e-knjig v slovenskem jeziku.