Saviano v svoji knjigi razkriva, kako zelo je Comorra vpletena v vse pore življenja v Neaplju in okolici. Foto: Reuters
Saviano v svoji knjigi razkriva, kako zelo je Comorra vpletena v vse pore življenja v Neaplju in okolici. Foto: Reuters
Smeti v Neaplju
Comorra v Neaplju upravlja z gospodarstvom: pod nadzorom imajo domala vsa področja, od tekstilne industrije do (ne)odvoza smeti. Foto: EPA
Pisatelj na begu pred mafijo

Uspeh knjige, ki razkriva, kako ta organizirana kriminalna združba s pomočjo nasilja in izsiljevanja vlada gospodarstvu v Kampanji, je Savianu nakopala mafijske grožnje, zaradi katerih že dve leti 24 ur na dan živi pod nadzorom telesnih stražarjev. Po knjigi je režiser Matteo Garrone posnel tudi istoimenski film, ki je dobil veliko nagrado v Cannesu in je tudi italijanski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Več podrobnosti o mafijskih grožnjah Savianu preberite tukaj.
Saviano je časopisu La Repubblica, ki je objavil novico o njegovem načrtovanem odhodu, zaupal: "Želim si ustvariti dom, želim se zaljubiti, spiti pivo v javnosti in iti sam v knjigarno. Italijo bom za nekaj časa zapustil, nato pa bomo videli." Kot dodaja Saviano, je zaradi knjige postal zapornik.

Bomba na avtocesti?
Po poročanju omenjenega časopisa naj bi Camorra še pred božičem nameravala ubiti Saviana in njegove telesne stražarje, saj je zaradi knjige (pri založbi Mladinska knjiga je izšla tudi v slovenščini), pozornost javnosti usmerjena na razvpito kriminalno združbo, zaradi Gomore pa je italijanska vlada poostrila ukrepe za omejevanje njenega vpliva.

Pred dnevi so se pojavile tudi informacije o podrobnostih načrtovanega umora: Camorra naj bi v bližnji prihodnosti nastavila bombo na avtocesti med Rimom in Neapljem in tako ubila 29-letnega pisatelja in skupino 20 karabinjerjev, ki ga varujejo. Vodja protimafijske policije v Neaplju, Franco Roberti, komentira: "Vemo, da je (Saviano, op. p.) izpostavljen velikemu tveganju, zato smo vzpostavili ustrezne varnostne ukrepe."

A. K.

Intervju rimske dopisnice RTV-ja Mojce Širok z Robertom Savianom si boste lahko ogledali v petek ob 22.00 v informativni oddaji Odmevi na 1. programu TV Slovenija.

Pisatelj na begu pred mafijo