Ameriški pisatelj, scenarist in producent George R. R. Martin je avtor ene najbolj priljubljenih fantazijskih knjižnih franšiz vseh časov – še vedno nedokončane Pesmi ledu in ognja. Po njej so posneli enako odmevno serijo Igra prestolov. Foto: AP
Ameriški pisatelj, scenarist in producent George R. R. Martin je avtor ene najbolj priljubljenih fantazijskih knjižnih franšiz vseh časov – še vedno nedokončane Pesmi ledu in ognja. Po njej so posneli enako odmevno serijo Igra prestolov. Foto: AP
Sorodna novica George R. R. Martin: "V Zimskih vetrovih ne bodo umrli isti liki kot v Igri prestolov"

Čez tri tedne se v Glasgowu začenja letošnji Worldcon, svetovna konvencija znanstvene fantastike, največje vsakoletno druženje ljubiteljev in ustvarjalcev znanstvene fantastike. Vsako leto ga prirejajo v drugem kraju, letos je to Glasgow na Škotskem, a že od leta 1939 velja za eno najboljših destinacij za predavanja, okrogle mize in srečanja z največjimi imeni znanstvenofantastičnega žanra. No, letos obiskovalci ne bodo mogli prisluhniti literarnemu velikanu Georgeu R. R. Martinu – razen če trčijo vanj v občinstvu.

Martin, ki živi v Santa Feju v Novi Mehiki, je na blogu, kjer oboževalce redno obvešča o svojem vsakdanu, objavil: "Potoval bom v Glasgow, kjer se bom udeležil Worldcona, ampak ne vem, ali me boste videli. Nisem vključen v uradni program. Pa ne zato, ker ne bi poskušal biti!"

Občudovanja vredna egalitarnost?
Martinovo sodelovanje so, tako se zdi, preprečila rigidna pravila organizatorjev, ki so očitno enaka za vse udeležence. Vsi potencialni gostje, ne glede na slavo, morajo izpolniti isti spletni obrazec.

Martin je organizatorjem predlagal, kot pravi sam, da bi se udeležil okrogle mize ali pa morda moderiral pogovor z novimi pisateljskimi imeni ali pa vodil spominski dogodek v čast januarja umrlemu avtorju kratkih zgodb Howardu Waldropu. Naletel je na gluha ušesa. "Predsedniku programskega odbora sem pisal januarja in nato spet februarja, s prošnjo za njegovo številko, da bi se lahko pogovorila o podrobnostih. Te številke mi ni bilo usojeno dobiti, žal, prišlo je samo formulaično pismo s povezavo do obrazca in svarilom, da se sicer lahko prijavim, a da nimam zagotovljenega mesta v programu."

Martin je nato še dvakrat poskušal stopiti v stik z organizatorji, piše na blogu, a ni dobil nobenega odgovora več.

Verjetno bi Martin kot gost konvencije moral odgovarjati predvsem na vprašanja o statusu njegovega nedokončanega romana Zimski vetrovi. Foto: AP
Verjetno bi Martin kot gost konvencije moral odgovarjati predvsem na vprašanja o statusu njegovega nedokončanega romana Zimski vetrovi. Foto: AP

"Lahko pride kot obiskovalec"
Organizatorji Worldcona 2024, ki je neprofitna prireditev, ki nastaja s pomočjo prostovoljcev, so za britanski Guardian poudarili, da niso Georgeu R. R. Martinu na noben način skušali preprečiti udeležbe, da je še vedno dobrodošel in da bo morda priložnost, da se z oboževalci druži zunaj uradnega programa.

"Vse programske postavke Glasgowa 2024 so predlagali naši člani. Da zagotovimo poštene in enake pogoje za vse, je treba vse potencialne programske točke vnesti prek našega prijavnega sistema. Približno dva tisoč članov je vložilo prijave in z veseljem bomo gostili skoraj tisoč sodelujočih, ki bodo ustvarili več kot tisoč ur programa na temo knjig, filmov, iger, znanosti, tehnologije in kulture."

Komu vse pa je uspelo izpolniti obrazec?
Med uglednejšimi imeni, ki bodo prisotna na Worldconu, sta Charlie Jane Anders, avtorica mladinske trilogije Unstoppable (in avtorica prve Marvelove transspolne superjunakinje, Escapade), in Nnedi Okorafor, avtorica romanov Africanfuturist in Africanjujuist. Konvencija bo gostila tudi krstno izvedbo opere Murrow’s Isle, za katero je libreto – po predlogi klasike HG Wellsa Otok dr. Moreauja – napisal škotski pisatelj Ken MacLeod.

Martin je še vedno optimističen glede svoje poti na Škotsko: "Ogledal si bom razstavo umetnosti, kot si jo vedno," piše. "Morda se bom udeležil kake zabave ob predstavitvi in taval okrog stojnic. Preostanek časa bom najbrž preživel v baru, kjer bom pil s starimi in novimi prijatelji."