Napaka ali ponesreči objavljena informacija? Martinovi oboževalci drobnega tiska niso spregledali. Foto: Amazon.fr
Napaka ali ponesreči objavljena informacija? Martinovi oboževalci drobnega tiska niso spregledali. Foto: Amazon.fr
Šesta sezona HBO-jeve serije je bila prva, ki je "prehitela" dogajanje v knjigah - kar pa ne pomeni, da so bralcem kaj pokvarili, saj se je scenarij ekranizacije v nekaterih točkah že pred časom odmaknil od predloge. Foto: HBO

A vendarle se nekaj dogaja: Martin je v zadnjem letu na svoji spletni strani objavil več ločenih odlomkov, kar počasi podžiga radovednost bralcev. In čeprav je pisatelj že pred časom obljubil, da bo vsako informacijo takoj in najprej objavil sam, se je na spletni strani francoske veje knjižnega velikana Amazon pojavil drobec presenetljivo natančne informacije: oprijemljiv datum.

Francoski Amazon torej obljublja, da roman The Winds of Winter izide 9. marca 2017. Če se bo informacija izkazala za resnično, to pomeni, da bo šesti roman izšel skoraj šest let po svojem neposrednem predhodniku, A Dance With Dragons (Ples z zmaji).

Objavo je treba vzeti cum grano salis: včasih so tovrstne informacije potrjeni datumi, ki so "ušli" notranjemu krogu posvečenih v založbi, včasih pa gre zgolj za napako v sistemu ali arbitrarno izbran datum. George R. R. Martin vsega skupaj še ni komentiral, njegovi britanski založbi Voyager Books/Harper Collins pa opozarjata, "da v zvezi z izdajo in njenim datumom ni še ničesar dokončnega".

Prejšnji teden je po forumih završalo tudi zato, ker naj bi bila registrirana mednarodna založniška številka za The Winds of Winter, kar bi prav tako lahko pomenilo, da je izdaja na obzorju.

Sicer pa kabelska televizija HBO sedmo sezono noro gledane nadaljevanke Igra prestolov v teh dneh snema na Severnem Irskem. Serija, ki ji je HBO pred kratkim "rok trajanja" omejil na osem sezon, je v igralsko postavo za nove epizode med drugim sprejela Angelo Lansbury in Jima Broadbenta. Na male zaslone se svet Sedmih kraljestev vrača sredi leta 2017.