Turški pisatelj je med drugim podpisal mednarodne uspešnice, kot so Muzej nedolžnosti, Bela trdnjava, Sneg, Istanbul in Črna knjiga. Foto: EPA
Turški pisatelj je med drugim podpisal mednarodne uspešnice, kot so Muzej nedolžnosti, Bela trdnjava, Sneg, Istanbul in Črna knjiga. Foto: EPA
Knjiga v turškem izvirniku nosi naslov Veba Geceleri. Foto: Amazon
Knjiga v turškem izvirniku nosi naslov Veba Geceleri. Foto: Amazon

Z akademije so v kratki izjavi sporočili še, da spremljajo primer in obravnavo, ki je je v domovini deležen 69-letni Orhan Pamuk. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo Turčija spoštovala svoje mednarodne zaveze, navaja Associated Press (AP).

Z zakoni zaščiten spomin na Atatürka
Turške oblasti so preiskavo proti Pamuku zagnale v začetku tega leta, potem ko je odvetnik iz Izmirja na zahodu Turčije trdil, da je avtor v svojem najnovejšem romanu žalil ustanovitelja sodobne Turčije Mustafo Kemala Atatürka (1881‒1938). Po trditvah odvetnika so namreč odlomki knjige v nasprotju z zakoni, ki ščitijo spomin na Atatürka.

Preiskava je sprva privedla do odločitve, da Pamuka ne bodo kazensko preganjali, vendar se je odvetnik na to odločitev pritožil in preiskava je bila vnovič odprta. Pisatelj in njegovo založniško podjetje Yapi Kredi Yayincilik sta zanikala trditve, da bi naj roman žalil Atatürka. "V Nočeh kuge, ki sem jih ustvarjal pet let, ni nespoštovanja do junaških ustanoviteljev nacionalnih držav. Nasprotno, roman je bil napisan s spoštovanjem in občudovanjem teh svobodomiselnih in junaških voditeljev," pa je izjavil pisatelj po pisanju turške tiskovne agencije Bianet.

Orhan Pamuk je sploh prvi Turek, ki je prejel Nobelovo nagrado. Foto: EPA
Orhan Pamuk je sploh prvi Turek, ki je prejel Nobelovo nagrado. Foto: EPA

Očitki žaljenja turškosti v tujem mediju
Preden je Pamuk leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za književnost, so mu v Turčiji sodili zaradi "žaljenja turškosti", potem ko je za švicarski časopis dejal, da je bilo na turškem ozemlju na začetku 20. stoletja ubitih milijon Armencev. (Zgodovinarji sicer ocenjujejo, da so v zadnjih dneh Otomanskega cesarstva osmanski Turki ubili do milijon in pol Armencev, kar velja za prvi genocid 20. stoletja.)

Sorodna novica Biden priznal genocid nad Armenci leta 1915, Ankara ogorčena

Medtem ko Turčija priznava, da je v tistem obdobju umrlo veliko ljudi, je država zavrnila izraz genocid, češ da je število smrtnih žrtev prenapihnjeno in da so smrti posledica državljanskih nemirov med razpadom Otomanskega cesarstva. Takratni sodni postopek zoper Pamuka pa je bil nato opuščen zaradi pravne tehnične podrobnosti.

Kritik oblasti v domovini
Pisatelj je sicer glasen kritik turških oblasti. Že pred leti je tamkajšnji vladi očital, da pritiska na medije, še posebej oster pa bil do nadlegovanja opozicijskih novinarjev. "Najhuje je, da obstaja strah. Vse je strah. To ni normalno," je dejal leta 2014 za turški časnik Hurriyet.