Foto:
Foto:

Pogovor o njih sta v Cankarjevem domu usmerjala Pižama in Martina Peštaj, svoj pogled na oddaje, ki v zadnjih letih zavzemajo precejšen delež programskega časa nekaterih televizij, pa sta predstavila tudi voditelj resničnostih oddaj Robert Erjavec in komunikologinja Metka Kuhar. Razmišljanja so sodelujoči navezali na knjigo Bena Eltona Na smrt slavni, ki kot križanec med satiro in kriminalko na svojevrsten način komentira resničnostne oddaje in minljivost slave.

Tudi tehnika ni vsemogočna
Elton je dogajanje svojega romana, ki je v slovenščini izšel lani pri Mladinski knjigi, postavil na snemanje resničnostnega šova, ki so ga snemali pod sloganom Ena hiša. 10 tekmovalcev. 30 kamer. 40 mikrofonov. Samo eden preživi. Toda tudi 30 kamer in 40 mikrofonov ne pomaga, da bi odkrili morilca v hiši.

Katera teorija drži?
Vsak v deželi ima svojo teorijo o tem, kdo je drzni zločinec. Svojega prepričanja si ni ustvaril le inšpektor, ki mu zaupajo reševanje primera. Sivolasi in izobraženi inšpektor Stanley Spencer Coleridge iz vsega srca sovraži novodobne pogruntavščine, površna razmerja in instantno tv-slavo, vendar se mora podrobno seznaniti tudi s tovrstnimi stvarmi, če hoče primer uspešno rešiti. Seveda mu na koncu uspe, in to v brezkompromisnem in popolnoma točnem slogu angleške kraljice kriminalk Agate Christie.