Foto:
Foto:
Uroš Zupan
Na smrt slavne bodo prigriznili na Bukvožerskih debatah.
Voditelja sta se za kratek čas poslovila.



11. april 2005

Lep deževen aprilski bukvožerski pozdrav!

Kdor je zamudil marčne bukvožerske debate, mu je lahko žal. V Klubu Cankarjevega doma smo imeli izvrsten večer. Zabaven. In poetičen. Grizljali smo poetične zalogajčke iz knjige Komadi, v katero je njen urednik, Andrej Ilc, zbral, kot sam pravi, 111 pesmi za mlade in njim podobne in s tem ustvaril privlačno popotovanje med njemu ljubimi pesmimi, ki se začnejo nekje v antiki in se končajo s sodobnimi avtorji.
Nekaj teh, natančneje Uroša Zupana, Petra Svetino in Mateja Krajnca, smo povabili na klepet in ugotovili, da današnji pesniki sploh niso več polni svetobolja, temveč mimogrede iz rokava potegnejo kup šaljivih domislic in interpretirajo svoje pesmi tako, da si jih zapomniš za vse čase. Da te lahko resna in globoka poezija do solz nasmeji? O, pa še kako! Če bi prišli, bi izkusili na lastni koži ...

Ampak – nič še ni zamujenega, mi se ne damo in gremo v nov bukvožerski napad. Aprila kar dvakrat in prvič že danes, 11. 4.! Ob 19.30 (pozor, ura je malce spremenjena!) bomo vzeli pod drobnogled knjigo Šola ljubezni angleškega pisatelja Davida Belbina in zbirko slovenske kratke proze zadnjih petnajstih let O čem govorimo po izboru Mitje Čandra.

Roman Šola ljubezni govori o prepovedani ljubezni med še ne šestnajstletno učenko in njenim učiteljem, zbirka O čem govorimo pa pokriva širok spekter tematik, med katerimi se seveda znajde tudi ljubezen. Za današnji večer smo izbrali kratko zgodbo Mojce Kumerdej V roju kresnic, ki se dotika podobne tematike kot Belbinov roman in ima za osnovo ljubezen med žensko srednjih let in prijateljem njenega sina. Našemu povabilu se je prijazno odzvala pisateljica Mojca Kumerdej, ki bo iz prve roke povedala, zakaj so njene zgodbe tako pogosto nenavadne ljubezenske, pogovarjali pa se bomo tudi o različnih prikazih ljubezni v literaturi in žanrski razslojenosti knjig. Pri tem nam bo na pomoč priskočila druga gostja, knjižničarka Darja Lavrenčič Vrabec, ki že vrsto let vzame pod drobnogled vsako knjigo, ki prispe v Pionirsko knjižnico. Zaupala nam bo, katere knjige so med mladimi najbolj priljubljene in zakaj, seveda pa bo tako kot vedno prostor tudi za vaša vprašanja.

Pridite in se nam pridružite danes zvečer. Tako boste tudi prej kot ostali bralci te strani izvedeli, o čem bomo govorili na drugih aprilskih debatah prihodnjo soboto!

13. april 2005
Šola ljubezni in O čem govorimo

Tako, še ene debate so za nama, le da sva tokrat odhajala domov s precej grenkim priokusom. Le nekaj stalnih, rednih gostov, ljubiteljev knjig in naših večernih klepetov, ki ne zamudijo nobene debate, je bilo v klubu Cankarjevega doma, visoko med zvezdami. In nikogar novega, mladega, odprtega, ki bi ga zanimale zgodbe o ljubezni, naši najbolj skrivnostni in mamljivi spremljevalki na širokih poljanah življenja.

Rekla bova le: škoda. Škoda, ker niste prišli in poslušali nenavadnih zgodb najine gostje, pisateljice Mojce Kumerdej. Njenih razmišljanj o tem, zakaj je ljubezen tako privlačna tema knjig in zakaj se je ona loteva na tako nevsakdanji način, ki je v svojem bistvu, ko si končno priznamo najbolj skrite želje in strahove, že prav boleče vsakdanji in od vsakogar. Njeno mnenje o tem, kako mladi berejo knjige in o njih razmišljajo ter kako dojemajo in se odzivajo na njene zgodbe, ki jim jih prebira ob obiskih na šolah.
Ob njej pa Darja Lavrenčič Vrabec, najina druga gostja, knjižničarka, ki vsak dan med neskončno visokimi policami knjig razmišlja o tem, kaj je kakovostna literatura za mlade, po katerih knjigah bodo najraje posegali in katere bi kdaj pa kdaj morali odpreti. Kakor vedno polna vzpodbudnih misli in idej je prinesla s seboj kupček knjig, vse samo o ljubezni iz najrazličnejših zornih kotov, za najrazličnejše starosti bralcev in nas mimogrede vzpodbudila, da sežemo po njih in na lastni koži izkusimo, kako različne zgodbe se lahko spletejo v življenju in kako jih različni avtorji povsem različno vidijo, čutijo in zapišejo. V tem je vendar čar knjig! Da za trenutek zapustiš svoje življenje in se podaš po poteh nekoga drugega, gledaš z njegovimi pričakujočimi očmi, izjočeš njegovo žalost in čutiš brezmejno veselje tujih uspehov. Potem lažje in lepše zaspiš, podeliš kakšno misel s prijatelji ob kavi in se na splošno počutiš kot prebivalec tega sveta, ne samo svojega malega mesta.

Ker v najinem početju, branju in klepetanju o knjigah, neskončno uživava, se ne dava. Spet bova pripravljena z novimi knjigami in novimi gosti čakala to soboto v Klubu Cankarjevega doma, če morda kakšnega mladega knjižnega nadobudneža le prinese med nas.

Tokrat sva bila malce romantična, kar se glede na temo obravnavanih knjig in najino razpoloženje spodobi. Jutri bo boljše! V soboto bodo na sporedu slava in drzne, provokativne ter kontroverzne reči. Berite naju, vse vam bova povedala!

15. april 2005
Ime Ben Elton vam verjetno ne pove veliko. Če omeniva angleške humoristične serije The Young Ones, Črni gad in The Thin Blue Line, pa se bo verjetno dvignila marsikatera obrv, češ, o, to pa poznam, to je bilo pa dobro. Potem se boste ob spominu nasmejali in ...

No, dotični stric je spisal knjigo Dead Famous, ki je v odličnem prevodu Mojce Krevel v slovenščini postala Na smrt slavni. Zgodba je zmes kriminalke in satiričnega romana, ki pod drobnogled vzame resničnostno oddajo tipa veliki brat z imenom Hausarest. Med desetimi tekmovalci v zaprti hiši se zgodi umor in kljub nepreglednemu številu kamer v hiši s posnetkov ni mogoče razbrati, kdo je bil morilec. Da bi bila mera ironije polna, primer dodelijo staremu inšpektorju, ki sta mu sodobna množična kultura in želja mladih po slavi tuji, in je tako vržen v svet, ki ga ne pozna.

Knjigo bomo prigriznili skupaj s komunikologinjo Metko Kuhar, ki se ukvarja s preučevanjem (samo)podobe mladih, in z voditeljem slovenskega resničnostnega šova Sanjski moški in Sanjska ženska Robertom Erjavcem. Obetavno, ne?! Oba gosta sta znana po svoji zgovornosti, tako da iskrivih domislic ne bo manjkalo. Bukvožerske debate se tokrat začnejo takoj po zaključku Transgeneracij in vabiva vas, da se nam ob 19.30 pridružite v Klubu Cankarjevega doma. V številčnejši zasedbi kot v ponedeljek! Se vidimo!

16. april 2005
Bova kar kratko in jedrnato končala. Ni bilo več obiskovalcev, je pa bila to daleč najbolj napeta debata od vseh, kar smo jih imeli. Namesto Roberta Erjavca se nam je pridružil Tomaž Cuder, scenarist oddaje Sanjska ženska, ki je imel z odgovori na vsa vprašanja, predvsem pa z lovljenjem ravnotežja med svojimi stališči o oddaji, ki jo ustvarja, in stališči obiskovalcev, precej dela. Mnenja so se kresala, iskre so švigale naokoli in sreča, da smo imeli med nami še mlado strokovnjakinjo, Metko Kuhar, ki se na pojave, ki jih prinašajo sodobni mediji in njihovimi vplivi na mlade, zelo dobro spozna.

Razšli smo se vročičnih lic, pa vendar prijateljsko, in veseliva se, da bomo maja zagrizli v manj vroče testo. Ali pa morda tudi ne. Kdo ve, kakšne misli se lahko porodijo ob branju knjige Pujevo življenje …

Lepo se imejte, uživajte v pomladi in si privoščite kakšen ljubezenski zalogajček. Če ne drugačnega, pa knjižnega!