Foto:
Foto:
Colm Toibin je napisal roman The Master.
Za favorita velja David Mitchell.
V ožji izbor je prišlo šest literatov.

Strokovna žirija bo dobitnika bookerja izbrala med naslednjimi avtorji: Achmat Dangor (za roman Bitter Fruit), Sarah Hall (The Electric Michelangelo), Alan Hollinghurst (The Line of Beauty), David Mitchell (Cloud Atlas), Colm Toibin (The Master) in Gerrard Woodward (I'll Go to Bed at Noon).

Konec avgusta so v širši izbor imenovali 22 avtorjev, po določitvi ožjega izbora pa ima žirija pred sabo le še eno nalogo - 19. oktobra imenovati zmagovalca.

Izbor je javnosti sporočil predsednik žirije, poslanec v britanskem spodnjem domu in nekdanji britanski minister za kulturo, medije in šport, Chris Smith. Poleg njega pa strokovno žirijo sestavljajo še novinar Tibor Fischer, pisatelj in kritik Robert Macfarlane, urednica Rowan Pelling in novinarka Fiammetta Rocco.

Vsak je lahko zmagovalec
Na tiskovni konferenci ob razglasitvi ožjega izbora nominirancev je Smith med drugim povedal, da gre za zelo močan izbor in da bi vsakega izbranih avtorjev lahko postavili ob bok literatom, ki so v preteklih letih prejeli nagrado booker. Kot glavno značilnost izbranih del pa je izpostavil njihovo zanimivo rabo besed in uporabljenje domišljije pri pisanju.

Bitter Fruit
Roman Bitter Fruit pripoveduje o Silasu, Mikeyju in Lydii, krhki družini v nefunkcionalni družbi. Silasa so policisti zaklenili v marico, skozi okno katere je lahko videl, kako poročnik Du Boise pretepa njegovo ženo Lydio. Silas poročnika sreča po naključju dvajset let kasneje, v času ko poročevalna Komisija za resnico in spravo pripravlja končno poročilo. Zločini se iz preteklosti nenadoma vrnejo v sedanjost in pretresejo Silasovo družino.

The Electric Michelangelo
Delo Sarah Hall se dogaja na začetku 20. stoletja in pripoveduje o življenju Cya Parksa. Ta je v otroštvu pomagal svoji ekscentrični materi Ruth voditi temačno hišo s prenočišči, kasneje pa postane pripravnik pri Eliotu Rileyju, ki velja za največjega umetnika tetoviranja na severu Britanije. Po desetletju izkoriščanja in Rileyjevi smrti Cy pobegne v ZDA, kjer se na znamenitem Coney Islandu začne postavljati na noge. Cy se zaljubi v Grace, skrivnostno imigrantko iz Evrope in cirkuško artistko ...

The Line of Beauty
Delo pripoveduje o mladeniču Nicku Guestu, ki postane podnajemnik družine Fadden. Ti so Gerald, ambiciozni torijski poslanec v britanskem paramentu, njegova bogata žena Rachel in njuna otroka Toby in Rachel. Nick se nenadoma znajde v svetu, ki ga ni vajen, kar ga nekoliko vrže iz tira, po drugi strani pa mu tudi ponudi obilo priložnosti. Tako Nick lahko sledi svoje veliki obsedenosti z lepoto, ki mu pomeni toliko, kot njegovim novim prijateljem in znancem denar ali slava.

Cloud Atlas
David Mitchel v svojem delu prepleta zgodbe šestih oseb, ki jih združuje v provokativno celoto. Bralcu predstavi koktejl podob: moralnost in ambicioznost osebe, ki leta 1850 prečka Pacifik; razdedinjeni skladatelj v Belgiji med svetovnima vojnama; pogumna novinarka v ameriški Kaliforniji v času, ko je njen guverner Ronald Reagan; založnik, ki beži pred svojimi upniki; genetsko spremenjeno Sonmi-451, ki ga obtožnica bremeni tega, da je hotelo biti popolnoma človeško; Zachry, ki je priča propadu znanosti in civilizacije.

The Master
Gre za roman o Henryju Jamesu, velikanu sodobnega romana, ki je postal poznavalec in uživač izgnanstva. Živel je med umetniki in aristokrati v Parizu, Rimu, Benetkah in Londonu. Januarja 1895 je James v pričakovanju premiere svoje prve drame v Londonu. Avtor še nikoli ni bil v tako ranljivem položaju, predstava je pravi polom in avtor se vrne za pisalno mizo. Rezultat garanja so brilijantna dela, ki pa zahtevajo visok osebni davek.

I'll Go to Bed at Noon
V preteklosti je imela Colette Jones težave z alkoholom, sedaj pa je videti, da se vsa njena družina obrača k pijači. Njen najstarejši sin se je odpovedal obetajoči glasbeni karieri, njen starejši brat je po vinu sedaj prešel na džin, njen najmlajši sin se je odločil, da bo pobegnil na morje. Ko pa se še njen mož oprime steklenice, pa Colette spozna, da mora ukrepati ... Pod takim pritiskom se začnejo kazati tudi njene šibke točke, ki postanejo bistvene tudi za vse ostale člane njene družine.

Roman za 18 milijonov
Dobitnik bookerja bo prejel 50.000 funtov (malo manj kot 18 milijonov tolarjev), poleg tega pa bo prestižno priznanje gotovo pripomoglo k povišanju prodaje njegovih/njenih deli in njihovi prepoznavnosti. Vsak avtor, ki je bil imenovan v ožji izbor, bo prejel po 2.500 funtov (nekaj več kot 880.000 tolarjev) in svojo knjigo, vezano v poseben, oblikovalski izvod.

Lani booker v roke DBC Pierra
Lani je za prvenec Vernon God Little bookerja prejel avstralski pisatelj DBC Pierre. Do sedaj pa so bookerja prejeli tudi že tako znani pisatelji kot so na primer Margaret Atwood ( za roman The Blind Assassin), J. M. Coetzee (Disgrace) in Ian McEwan (Amsterdam).