Foto:
Foto:

Kronauerjeva, ki se je rodila v Essnu leta 1940, je prvi roman Frau Mühlenbeck im Gehäus izdala leta 1980, najbolj pa je zaslovela s tretjim romanom Berittener Bogenschütze. Avtorica, ki velja za imenitno esejistko, se v svojih delih posveča življenjskim vprašanjem.

Največja sodobna nemška pisateljica, kot je Kronauerjevo poimenoval literarni poznavalec Marcel Reich - Ranicki, je s knjigo Die Frau in den Kissen sklenila trilogijo, začeto z njenim drugim romanom Rito Münster, ki govori o emancipaciji. Prejela je več nagrad, med drugim leta 1994 berlinsko nagrado za literaturo.

Od Kosovela do Kocbeka
Na letošnjem 19. mednarodnem literarnem srečanju pesnikov, pisateljev in esejistov, ki bo potekalo septembra, se bodo posvetili več temam, med drugim bodo pripravili kolokvij na temo Kosovel in sodobna literatura. Vilenica bo potekala na več prizoriščih (Lipica, Lokev, Trst, Postojna, Nova Gorica, Ljubljana, Štanjel, Sežana in jama Vilenica), na katerih se bodo udeleženci pogovarjali o različnih književnih temah, kot so Edvard Kocbek (dvodnevna delavnica na temo Primer Edvard Kocbek in svoboda izražanja danes), litovska poezija, sodobna poezija koroških Slovencev ipd.

Lani je nagrado vilenica prejel hrvaški in srbski pisatelj Mirko Kovač, ki ga pri nas najbolj poznajo po romanu Kristalne rešetke.