V knjigarni Al Saqi Books za zaprtje krivijo tudi "škodljiv" učinek brexita na njihovo poslovanje, poroča Guardian. Zaprli jo bodo na zadnji dan leta.

V knjigarni so prodajali knjige o Bližnjem vzhodu in severni Afriki v angleščini ter o vseh temah v arabščini. Kot je mogoče razbrati z njihove spletne strani, sta bili med najbolj prodajanimi kuharska knjiga Bread and Salt avtorja Asmahana Barwanija v kurdščini in angleščini ter dvojezična knjiga v angleščini in arabščini Classical Poems by Arab Women.

Založbo in knjigarno Al Saqi Books so ustanovili trije prijatelji Andre in Salwa Gaspard ter Mai Ghoussoub, potem ko so se v London preselili iz Libanona zaradi vojne.

V izjavi ob zaprtju so zapisali, da je bila trgovina "vodilna ne le za izseljence z Bližnjega vzhoda, ampak tudi za obiskovalce iz vse regije, ki so si želeli pridobiti dela, ki so v njihovih državah prepovedana".

Gaspard opisuje, da je knjigarna svoje zaloge pridobivala in kupovala iz Libanona, kar pa so tamkajšnje gospodarske razmere skoraj onemogočile, saj so cene knjig v državi močno narasle. Po njegovih besedah so jih založniki morali dvigniti, da so ostali v poslu, ker so se stroški papirja in pošiljanja tako rekoč podvojili.

"Drugi dejavnik je menjalni tečaj, ki nam ni več naklonjen – prej smo plačevali v ameriških dolarjih. Potem je tu seveda še dvig življenjskih stroškov. Stroški, povezani z delovanjem knjigarne, so postali previsoki," je pojasnil.

Včasih so veliko knjig prodali v EU, kar zaradi dajatev in podobnega ni več izvedljivo
Prišlo je tudi do padca prodaje, dodaja Gaspard, deloma zaradi brexita. Včasih so veliko knjig prodali v EU, kar zaradi dajatev in podobnega ni več izvedljivo. Arabske knjižnice v Združenem kraljestvu, ki so bile še en pomemben del njihovega poslovanja, pa kupujejo veliko manj knjig.

Zmanjšalo se je število arabskih obiskovalcev iz tujine, po njegovem mnenju pa gre tudi za generacijsko vprašanje, saj se mlajši v knjigarni ne ustavljajo tako pogosto, kot so se njihovi starši, še navaja Guardian.

"Globoko smo ganjeni nad izrazi naklonjenosti in podpore, ki smo jih prejeli po včerajšnjem obvestilu o zaprtju naše ljubljene knjigarne. Hvala vsem, ki ste nam izrekli sožalje in delili zgodbe. Al Saqi je bil dom stran od doma za vrsto generacij Arabcev. Medtem pa ima naša založba Saqi Books naslednje leto fantastičen program; veselimo se snidenja naših prijateljev na prihodnjih dogodkih," so zapisali na Twitterju.