Majda Širca poudarja, da koordinatorjev EPK 2012 ni možno imenovati, dokler ni opredeljena organizacijska struktura projekta. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca poudarja, da koordinatorjev EPK 2012 ni možno imenovati, dokler ni opredeljena organizacijska struktura projekta. Foto: MMC RTV SLO
Maribor - Evropska prestolnica kulture
Vse tako kaže, da dialog med Mariborom in vlado v zvezi z organizacijo EPK-ja ni idealen. Foto: Maribor2012

S tem se je Širca v Bruslju odzvala na poziv mariborskega župana Franca Kanglerja - ta meni, da imajo z vlado in vladnimi službami "resne probleme" - in drugih županov partnerskih mest projekta Evropska prestolnica kulture, da naj vlada čim prej imenuje koordinatorja EPK 2012 in naj se pri pripravah na veliki projekt, ki je nedvomno nacionalnega pomena, bolj udejstvuje. Ministrica je na ta posredno izraženi očitek odgovorila: "Ni dvoma, da je želja ena sama - da bi bila EPK dobra. /.../ Rada opozorim, da predlagatelji, ki so pridobili ta projekt, ne smejo in ni dovoljeno, da zaspijo."

Nerealizirana nacionalna institucija, ki bi vodila EPK 2012
Kot dokaz za to, da se ministrstvo tako rekoč cel njen mandat aktivno ukvarja z EPK-jem, je Širca tudi poudarila, da je ministrstvo že pred meseci predlagalo, da bi Narodni dom v Mariboru dobil status nacionalne institucije, ki bi koordinirala cel projekt, a je realizacijo preprečila študija po naročilu mesta Maribor in v izvedbi Bogomirja Kovača, ki je predlagala neko drugo obliko. To sedaj ministrstvo obravnava, jo definira in oblikuje. "Predpostavljam, da bo nadomestila prejšnjo, kar pomeni, da bo, ko bo organizacijska struktura, mogoče imenovati osebe, za katere samo čakam, da jih imenujemo, ker je polno ljudi, ki bdijo in skrbijo in se mnogokrat tudi sekirajo, da jih čas ne bi prehitel." Med osebami in pravnimi subjekti, ki se po Širci aktivno udejstvujejo pri pripravah, so tudi partnerske občine Mestne občine Maribor; za slednje Širca tudi pravi, da so se zelo aktivirale, nekatere od njih pa so se tudi dobro organizirale in zato sodelujejo pri pridobivanju evropskih sredstev.

Čeprav vedno znova slišimo o krčenju sprva predvidenega proračuna in tudi sprva velikopotezno predvidenih projektov, pa Franc Kangler trdi, da so Maribor in partnerska mesta, ki so o poteku priprav morala do konca novembra tudi poročati evropski komisiji, zagotovila vsa potrebna sredstva, ki so bila predvidena za prvo fazo priprav. V zvezi s to temo je Širca povedala, da se o tem v Bruslju s predstavniki komisije ni pogovarjala.