Foto: Maria Frodl
Foto: Maria Frodl

Njeno delo bodo predstavili nocoj v Cankarjevem domu. Dogodek bodo izvedli v sodelovanju s festivalom Mesto žensk.

Predstavo so soustvarile še Lili M. Rampre s koreografijo in gibom, in Conny Zenk s svetlobno arhitekturo, Isabella Forciniti skrbi za elektroniko in modularne sintetizatorje. V CD-ju opisujejo predstavo kot glasbeno-scensko delo za pevko/performerko, ansambel, elektroniko, gib, video in luč.

Med zvokom, gibom in svetlobo ter njihovimi nasprotji

Osrednja ideja novega projekta je abstraktno, scensko glasbeno delo, utemeljeno v zvoku, kretnjah in gibih glasbenikov in svetlobi. "Stvaritev raziskuje povezave med zvokom, gibom in svetlobo ter njihovimi nasprotji, kot so zvok/tišina, napetost/sprostitev, gibanje/negibnost, svetloba/tema, ton/hrup," so zapisali v CD-ju.

Namišljeni prostori so niz različnih in kontrastnih prizorov in so zasnovani s "kompleksno interakcijo med različnimi manifestacijami teh medijev in njihovih nasprotij." Uporabljajo tudi soobčutje prelivanja med mediji, na primer vizualiziranje zvoka skozi svetlobo in slušno upodabljanje svetlobe skozi zvok. S tem se kljub pomanjkanju fabule ustvarja zelo dramatičen učinek. "Delo kot takšno občinstvu nudi večdimenzionalne izkušnje," poudarjajo.

Isabella Forciniti skrbi za elektroniko in modularne sintetizatorje. Foto: Philippe Gerlach
Isabella Forciniti skrbi za elektroniko in modularne sintetizatorje. Foto: Philippe Gerlach

Aleksandra Bajde je slovenska skladateljica in pevka, ki deluje na Dunaju. Študirala je džezovsko petje, glasbeno kompozicijo, mednarodne odnose in evropske študije v različnih evropskih državah: na Nizozemskem, v Franciji, Nemčiji in Avstriji. Trenutno nadaljuje doktorski študij politologije na Univerzi na Dunaju. Njena raziskovalna področja vključujejo kulturno diplomacijo in kulturno politiko EU-ja.

Za predstavo Avtoportreti v namišljenih prostorih je prejela nagrado Theodor Körner Förderpreis 2020 za področje glasbene kompozicije.