Kot sta Trey Parker in Matt Stone povedala pred premiero The Book of Mormon, sta si zastavila kar najbolj traicionalen, klasičen muzikal. Foto:
Kot sta Trey Parker in Matt Stone povedala pred premiero The Book of Mormon, sta si zastavila kar najbolj traicionalen, klasičen muzikal. Foto:
Nominacije za tonyje
Nominirance sta razglasila tonyjeva nagrajenca Matthew Broderick in Anika Noni Rose. Foto: Reuters
Al Pacino
Al Pacino je nominiran za vlogo Juda Shylocka v Shakespearjevem Beneškem trgovcu, vlogo, ki jo je upodobil tudi na filmskem platnu.

Strah pred protesti vernikov ali umikom muzikala Stona in Treya Parkerja s sporeda je bil odveč, le dober mesec po premieri se avtorja ene najtežjih predstav na newyorških odrih veselita velike pozornosti komisije najprestižnejših ameriških gledaliških priznanj.

Zgodba muzikala The Book of Mormon (Mormonova knjiga) na neusmiljeno humoren način, ki ga gledalci antologijske animirane serije dobro poznajo, o dveh misijonarjih na misiji v Ugandi, je med drugim nominirana za najboljši muzikal in najboljšega glavnega igralca v tem žanru.

Več o muzikalu The Book of Mormon preberite tukaj.

Ponovitev uspeha predstave The Producers?
Nagrade tony bodo podelili 12. junija v Beacon Theater v New Yorku, muzikalu The Book of Mormon pa se obeta, da postane najbolj nagrajena broadwajska predstava, odkar je slavila The Producers z 12 tonyji od 15 nominacij. Nominirance za nagrade tony izbira 22-članski svet, dobitnike nagrad v 26 kategorijah pa bo izbiralo 824 strokovnjakov s področja gledališča.

The Book of Mormon sledi z 12 nominacijami The Scottsboro Boys, muzikal, ki temelji na primeru iz tridesetih let, ko so v Alabami devet temnopoltih mož po krivici obtožili napada na dve ženski. Na devet tonyjev upa Anything Goes z nominiranko za najboljšo igralko Sutton Foster, na osem pa How to Succeed in Business Without Really Trying. V tej igra med drugim 'Harry Potter' Daniel Radcliffe, ki pa je ostal brez nominacije.

Al Pacino nominiran za vlogo Shylocka
Sedem nominacij ima Shakespearjeva komedija Beneški trgovec, v kateri blesti Al Pacino, ki je za vlogo Shylocka nominiran za najboljšo moško vlogo. Južnoafriška lutkarska družba Handspring je dobitnica posebnega tonyja za svoje lutkarsko delo v War Horse, ki temelji na otroški zgodbi Michaela Morpuga. Predstava pa je nominirana v štirih kategorijah, med drugim za najboljšo režijo in scenografijo.

Posebnega tonyja za življenjsko delo bodo podelili dramatiku Atholu Fugardu in Philipu J. Smithu, predsedniku najstarejše ameriške profesionalne gledališke družbe - Shubert Organization.