Je pravljice povozil čas? Foto: Bitef
Je pravljice povozil čas? Foto: Bitef
Edvarda II. so v Ljubljani premierno uprizorili junija. Foto: RTV SLO
Predstava Screensaver plesne skupine Kibbutz Contemporary. Foto: EPA

Na festivalu, ki letos poteka 39., bodo predstavili tudi posebno festivalsko produkcijo. Tokrat gre za predstavo Christopherja Marlowa Edvard II., ki jo je režiral Diego de Brea, nastala pa je v sodelovanju s SNG-jem Drama Ljubljana.

Sodelujemo tudi Slovenci
Na beograjskih odrih bo v okviru festivala predstavljenih ducat postavitev iz devetih držav. Renesančna komedija Edvard II. bo na sporedu 20. in 21. septembra, ko bodo obiskovalci Narodnega gledališča v glavnih vlogah lahko videli Janeza Škofa, Marka Plantana in Matijo Rozmana. De Brea je delo režiral po izvirniku in ne v Brechtovi priredbi, kot je pogosteje. Za kostumografijo je poskrbel Alan Hranitelj, dramaturginja predstave pa je Diana Koloini.

Pot v prihodnost?
Umetniški direktor in selektor letošnjega festivala Jovan Čirilov je deja, da je tokrat program izrazito usmerjen proti 21. stoletju. Gre za iskanje novih izraznih oblik in umetnost na meji najrazličnejših odrskih izrazov.

Ob odprtju festivala se bo s predstavo Foramen Magnum predstavila plesna skupina Kibbutz Contemporary iz Izraela, med gosti festivala pa so poleg SNG-ja Drama Ljubljana tudi francoska plesna skupina Acrorap Douar, Volskbühne iz Berlina, Teatar Vidy iz Lausanne v Švici, danski Odin teater, skupina Metzger Zimmermann de Perrot iz Züricha, Novi Riga teater iz Litve, plesna skupina Companie Rosas iz Bruslja, DV8 Physical Theatre iz Londona in domače Narodno gledališče.