Matt Stone in Trey Parker v muziklu The Book of Mormon (Mormonova knjiga) na gledalcem antologijske animirane serije dobro znan neusmiljeno humoren način pripovedujta zgodbo o dveh misijonarjih na misiji v Ugandi. Foto: Reuters
Matt Stone in Trey Parker v muziklu The Book of Mormon (Mormonova knjiga) na gledalcem antologijske animirane serije dobro znan neusmiljeno humoren način pripovedujta zgodbo o dveh misijonarjih na misiji v Ugandi. Foto: Reuters
Nikki M. James
Mormonova knjiga se mora za enega od tonyjev zahvaliti tudi igralki Nikki M. James. Foto: Reuters

Matt Stone in Trey Parker sta za muzikal The Book of Mormon (Mormonova knjiga) med drugim prejela tonyja za najboljšo režijo v tem žanru, najboljšo izvirno glasbo, najboljši scenarij in najboljšo igralko v stranski vlogi, v kateri je blestela Nikki M. James. Predstava, ki na komičen način obdeluje mormonsko vero, je trenutno najbolje prodajana na Broadwayu v New Yorku in vedno razprodana.
"Zahvaliti se želim ljubiteljem South Parka. Če ne bi bilo vas, tudi midva ne bi bila tam, kjer sva," je bil ob prevzemu nagrade za režijo (prevzel jo je skupaj s Caseyjem Nicholawom) hvaležen Trey Parker. Na večer slovesne podelitve so bile vse oči uprte, ali bo muzikalu The Book of Mormon s 14 nominacijami uspelo preseči rekord, ki ga je pred skoraj desetimi leti z 12 prejetimi tonyji postavil komični muzikal Mela Brooksa The Producers.
Slavje igralcev, ki osveščata o aidsu
Poleg The Book of Mormon, ki je namesto pričakovanih protestov avtorjem prinesla obilico nominacij za najuglednejše nagrade v državi, se je na podelitvi ameriških gledaliških nagrad veselila tudi ekipa na novo oživljene igre The Normal Heart, delno avtobiografske drame, ki ozavešča o aidsu in so jo krstno izvedli leta 1985. Kot najboljša igralca sta podelitev zapustila Ellen Barkin in John Benjamin Hickey.

Vse nagrajence in nominirance najdete tukaj.

Iskanje vojnega kljuseta
Tony za najboljšo režijo in najboljšo predstavo za igro je šel ekipi odrske priredbe istoimenskega romana Nicka Stafforda iz leta 1982, War Horse, v predstavi pa zgodbo prve svetovne vojne in vojakovo iskanje svojega konja pripovedujejo s pomočjo lutk. Omenjena predstava je na podelitvi prejela pet nagrad. Z najboljšo koreografijo je prepričala predstava Anything Goes. Tonyja za življenjske dosežke so letos podelili južnoafriškemu dramatiku Atholu Fugardu.
Letošnjo podelitev tonyjev je v newyorškem Beacon Theater povezpval igralec Neil Patrick Harris.