Čeprav bi njeni starši raje videli, da bi deklica ždela pred televizijo, se Matilda (na sliki v podobi, ki si jo je zamislil Quentin Blake) odpravi v knjižnico in začne dobesedno 'požirati' knjige. Najprej prebere vse otroške, nato nadaljuje s klasikami za odrasle ... Foto:
Čeprav bi njeni starši raje videli, da bi deklica ždela pred televizijo, se Matilda (na sliki v podobi, ki si jo je zamislil Quentin Blake) odpravi v knjižnico in začne dobesedno 'požirati' knjige. Najprej prebere vse otroške, nato nadaljuje s klasikami za odrasle ... Foto:
Roald Dahl
13. september, Dahlov rojstni dan, po vsem svetu zaznamujejo kot dan Roalda Dahla (na fotografiji s svojima ljubljenima štirinožcema).

Matilda, otroška knjižna klasika Roalda Dahla iz leta 1988, bo zdaj zaživela tudi na odru, in sicer v izvedbi Kraljevega Shakespearovega gledališča. Glasbo in besedilo za muzikal, ki bo premiero doživel v gledališču The Courtyard v Shakespearovem rojstnem kraju Stratford-upon-Avon, je ustvaril komik Tim Minchin.

Roaldove zgodbe živijo naprej
Umetniški vodja Shakesperovega gledališča Michael Boyd je povedal: "Matilda je čarobna in temačno zabavna knjiga, ki si jo že dolga leta želimo oživiti na odru. Navdušen sem - tudi kot oče osemletne deklice -, da bo Dahlova klasična zgodba v božičnem času pripravljena za družinsko občinstvo. Zelo hvaležni smo, da so nam Dahlovi dediči dovolili prirediti knjigo."

Dahlova vdova Felicity pa je za BBC povedala, da je "navdušena", ker bo knjiga postala "resničnost na odru", in dodala: "Tako ponosni smo, da Roaldove zgodbe še naprej živijo in jih otroci po vsem svetu sprejemajo z navdušenjem. S tem projektom bo na tisoče otrok spoznalo njegov čarobni svet, tokrat skozi čudovito odrsko izkušnjo."

To sicer ni prva priredba Matilde. Zgodba o deklici z izjemnimi, tudi psihokinetičnimi sposobnostmi (s pogledom lahko krivi žlice), ki na koncu vendarle najde ljubezen pri materinskem liku učiteljice Medice, je leta 1996 zaživela tudi v hollywoodskem filmu z Dannyjem DeVitom v vlogi zlobnega očeta in Maro Wilson v naslovni vlogi. Nekaj odlomkov iz filma si oglejte v videoposnetku spodaj.

Ste tudi vi odraščali z Dahlovimi junaki?
Dahl, britanski pisatelj norveškega rodu, je umrl leta 1990, star 74 let. Podpisal se je pod številne otroške knjižne uspešnice (med njimi so tri pesniške zbirke), mnoge so zaživele tudi kot animirani ali igrani filmi. V slovenščino so poleg Matilde prevedene še Čarovnice, Čarli in tovarna čokolade, Veliki dobrodušni velikan, James in breskev velikanka, Čudoviti lisjak ...

Nazadnje je na filmskih platnih zaživela zgodba Čarli in tovarna čokolade v režiji Tima Burtona z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi, najnovejši film po Dahlovi predlogi pa je Čudoviti lisjak, ki bo oktobra premiero doživel na londonskem filmskem festivalu.

Dahl, ki je bil 30 let poročen z igralko Patricio Neal (v zakonu se jima je rodilo pet otrok), po ločitvi od nje leta 1983 pa se je poročil s Felicity Crosland, je najraje sodeloval s svojim "hišnim" ilustratorjem Quentinom Blakom, ki je ustvaril prepoznavne podobe knjižnih junakov.