V življenje naslovnega junaka se v predstavi vživi šest igralcev. Foto: RTV SLO
V življenje naslovnega junaka se v predstavi vživi šest igralcev. Foto: RTV SLO

Sedanjost je njihova; prihodnost, za katero resnično ustvarjam, je moja.

Nikola Tesla
Tesla v predstavi Tesla Electric Company
Pandur si je zamislil multimedijsko predstavo, ki je svojevrsten poklon izumitelju. Foto: RTV SLO
Tomaž Pandur
Pandur je za kraj krstne izvedbe izbral Čedad, Ljubljana pa je tretja postaja predstave. Foto: Festival Ljubljana
Duo Silence glasbo v živo izvaja med predstavo. Foto: RTV SLO

Življenje Nikole Tesle je bilo v Ljubljani premierno mogoče spoznavati na odru Križank, ko je tam zaživela predstava Tesla Electric Company, poimenovana po podjetju, ki ga je imel izumitelj. Spoznavanje Teslovega življenja si je scenarist Darko Lukić zamislil od izumiteljevih zadnjih dni do rojstva.

Svoje videnje tega, "kako" je izumitelj elektrike v resnici bil, kar se ustvarjalci predstave sprašujejo, namesto "kaj" je bil, je v naslovni vlogi predstavilo kar šest igralcev; ljubljansko ekipo bodo sicer sestavljali Livio Badurina, Hristina Popović, Branko Jordan, Felix Stroebel, Primož Ekart, Akira Hasegawa, Gregor Gruden in Mijo Jurišić. Vseh šest glavnih igralcev se je vživelo v izumitelja, v čigar življenjepisu so pod dosežki zapisani odkritje elektrike, radia in televizije, pripisani pa so mu tudi pomembni dosežki na področjih robotike, balistike, računalniške znanosti ter nuklearne in teoretične fizike.

Človek, ki je izumil 20. stoletje
Z nekaj kontroverznosti so bili številni njegovi dosežki uporabljeni tudi za dokazovanje različnih psevdoznanosti, teorij neznanih letečih predmetov in okultizma new agea. Teslova slava je presegala druge izumitelje in znanstvenike v zgodovini popularne kulture, mnogi njegovi zdajšnji občudovalci pa se zaklinjajo, da je bil prav Tesla človek, ki je izumil 20. stoletje.

Številni izumi norega znanstvenika
Letos je Tesla v središču zanimanja, saj mineva 150 let od njegovega rojstva. Ob tej priložnosti se mu je s predstavo poklonil tudi Pandur. Predstavlja ga kot genija, ki je imel jasne vizije daljne prihodnosti in čigar znanstveno delo je popolnoma prežeto z novodobno duhovnostjo, kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana. "Sedanjost je njihova; prihodnost, za katero resnično ustvarjam, je moja," je nekoč izjavil Tesla, brez katerega tudi izvedba Pandurjeve predstave ne bi bila mogoča. Multimedijsko gledališče 21. stoletja namreč osvetljuje Teslov izum - fluorescentna svetloba, dopolnjujejo pa ga gibljive slike, katerih prenos je Tesla, ki se ga je na večer njegovega življenja prijel vzdevek nori znanstvenik, tudi predvidel.

Čigav je Tesla?
Teslo si lasti več držav. Hrvati ga imajo za svojega, ker se je rodil na Hrvaškem, Srbi ga razglašajo za rojaka, ker se je rodil v družini srbskega pravoslavnega duhovnika. Evropa ga je vabila na predavanja v vse najpomembnejše prestolnice stare celine, a ko se je preselil v ZDA, se je od njega poslovila evropsko hladno. Za Američana bi ga radi imeli v deželi prek Atlantskega oceana, v kateri je živel, delal in osamljen tudi umrl, tako da točen datum njegove smrti sploh ni znan. V hotelu New Yorker se je zaradi odpovedi srca njegovo življenje končalo med večerom 5. januarja in jutrom 8. januarja.

Soodgovorni za Teslovo oživljenje
Tesla, krmilec na tisoče golobov, je dolgo ostal nerazumljen. Kljub številnim patentom pa z denarjem Tesla ni znal in je umrl precej zadolžen. Vsaj kakšno tančico skrivnosti z njegovega življenja skuša odgrniti predstava, pri nastajanju katere so ob scenaristu, režiserju in igralcih sodelovali še dramaturginja Livia Pandur, kostumograf Sašo Radovič, Numen kot scenograf in duo Silence kot avtorja glasbe, ki jo v živo izvajata tudi med dogajanjem na odru. Da je predstava lahko zaživela, pa so poskrbeli producenti Pandur.Theaters v sodelovanju z brionskim gledališčem Ulysses, italijanskim festivalom Mittelfest 2006 in Festivalom Ljubljana.

Sedanjost je njihova; prihodnost, za katero resnično ustvarjam, je moja.

Nikola Tesla