Kontroverzna dela Davea St. Pierra občinstvo po vsem svetu hkrati privlačijo in osupljajo. Tokrat na Exodos prihaja s predstavo Malo nežnosti, jebenti! Foto: Spletna stran festivala
Kontroverzna dela Davea St. Pierra občinstvo po vsem svetu hkrati privlačijo in osupljajo. Tokrat na Exodos prihaja s predstavo Malo nežnosti, jebenti! Foto: Spletna stran festivala
Avenija Georgesa Mandela 36
Skozi predstavo Avenija Georgesa Mandela 36 Hoghe slika svojo lastno usodo - usodo fizično prizadetega človeka. Foto: Spletna stran festivala

S predstavo Raimunda Hogheja Avenija Georgesa Mandela 36 se je v studiu Viba filma začel mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Osrednja tema festivala, ki bo potekal do torka, je pomanjkljivost pri določenih skupinah ljudi.

Organizatorji so na festival povabili tudi "kanadskega čudežnega dečka sodobnega plesa" Davea St. Pierra s predstavo Malo nežnosti, jebenti!, v kateri razširja percepcijo in brezkompromisno posega v gledalca. Iz Brazilije bo pripotoval Ricky Seabra z radikalno kritičnim pogledom na ZDA, gostja iz tujine pa bo še Lydia Lunch z večpredstavnostnim dogodkom Duhovi Španije. Izvedli bodo dve tretjini želenega programa, ki ga bo sooblikovalo 40 gostov oziroma umetnikov z vsega sveta. Program je po besedah člana programskega sveta Primoža Jesenka "precej reprezentativen".

Sodobno slovensko umetnost bodo na festivalu zastopali Ema Kugler s filmom Za konec časa, Barbara Novakovič z gledališko-likovnim projektom o življenju in delu kiparja Augusta Rodina ter Sebastijan Horvat s Shakespearjevo predstavo Milo za drago, ki jo je letos režiral v Mestnem gledališču ljubljanskem, in produkcijo Kandid ali optimizem, ki jo je pripravil s študenti AGRFT-ja.

Tudi za tiste s posebnimi potrebami
Večino predstav si bodo lahko ogledali tudi posamezniki s posebnimi potrebami, organizirali bodo indukcijske zanke za naglušne, gluhim pa bodo tolmačili eno izmed predstav. Šele ko se ukvarjaš s tem, kako delujejo umetniki invalidi in kako organizirati dogodke, da bodo dostopni tudi ljudem, ki so drugačni, četudi ne po svoji volji, dejansko spoznaš, s kakšnimi težavami se ukvarjajo, je povedala direktorica festivala Nataša Zavolovšek.

Spremljevalni del festivala, ki bo pod geslom Več srca pozival k večji strpnosti "do enakosti, različnosti, hitrosti, počasnosti, gibkosti, okorelosti ... duha, misli, telesa", bo obsegal delavnico Mobilnega laboratorija gledališkega komuniciranja in okroglo mizo z naslovom Hendikepirana umetnost ali umetnost hendikepa.

Več informacij o prireditvi, ki je letos spet dobila podporo ministrstva za kulturo, je mogoče najti v klubu Sot 24.5 v AKC-ju Metelkova mesto in na spletni strani festivala.

A. K.