Janez Lotrič je redni gost največjih svetovnih opernih odrov. Foto:
Janez Lotrič je redni gost največjih svetovnih opernih odrov. Foto:
Letošnja sezona Sabini Cvilak prinaša dvojni debi na Dunajskih slavnostnih tednih in na festivalu Aix-En-Provence Opera Festival.

Opero Ruggiera Leoncavalla so v koncertni različici in pod dirigentskim vodstvom Davida de Villiersa uprizorili tenorist Janez Lotrič, sopranistka Sabina Cvilak, baritonista Valentin Enčev in Jože Vidic ter tenorist Matjaž Stopinšek. Poleg članov mariborske opere pri predstavi sodelujeta tudi Mladinski pevski zbor in Simfonični orkester RTV Slovenija.

Dramatični zapleti in krvav konec
Zgodba o glumaču Caniu, ki iz obupa in ljubosumja zabode ženo Neddo in njenega ljubimca Silvia, je praizvedbo doživela že daljnega leta 1892 v Milanu, od takrat pa je redna gostja opernih odrov po vsem svetu. Leta 1890 je opera neznanega učitelja glasbe z italijanskega juga pravzaprav razrešila brezvetrje, ki je po triumfalnem uspehu Verdijeve Aide dvajset let pred tem zajelo italijansko opero.

Pisan mozaik nastopajočih
Operni zbor je že od konca druge svetovne vojne nepogrešljiv del ekipe Opere in baleta SNG Maribor, šteje pa približno petdeset stalnih članov ter redne zunanje sodelavce, ki se jim pridružijo pri zahtevnejših projektih, kakršen je tudi ta. Mnogo obiskovalcev bo v Cankarjev dom gotovo privabilo ime mojstrskega tenorista Janeza Lotriča, stalnega gosta državne opere na Dunaju in moža, ki se lahko pohvali z nastopi v legendarni milanski operni hiši Scala.

Bolgarski baritonist Valentin Enčev je leta 2000 je v Šanghaju sodeloval v največjem operni predstavi na prostem vseh časov (uprizorili so Aido), Jože Vidic pa se je v tujini uveljavil kot član Slovenskega okteta.

Koncert, s katerim je Simfonični orkester RTV Slovenija odprl sezono 2005/06, v kateri bo praznoval 50 let delovanja, so lahko prek radijskih valov spremljali tudi v devetih drugih državah.