Johnny Cash kar ne utone v pozabo. Foto: EPA
Johnny Cash kar ne utone v pozabo. Foto: EPA
Johnny Cash
Johnny Cash se je bal, da njegove skladbe niso dovolj dobre za Broadway. Foto: EPA

Kot je bila nenavadna osebnost Johnnyja Casha, tako bo nenavadna tudi predstava. Niti režiser Richard Matby namreč ne zna definirati žanra produkcije Ring of Fire (Ognjeni obroč). Zagotovo pa ni biografija. Jedro predstave bo 38 pesmi, okoli katerih bo spletena zgodba. Matby je Ring of Fire zato označil za "igro iz pesmi". Čeprav koncept zveni nekoliko "megleno", pa Matby zagotavlja, da bo predstava popolnoma resnična. Podala bo podobo običajnega človeka, kakršnega je opeval Cash.



Predstava za vse generacije
Za svojo novo predstavo je režiser, ki je že doživel čudoviti trenutek, ko gledališčnik prejema nagrado tony (kipec si je prislužil z režijo muzikala Ain't Misbehavin"), angažiral šest igralcev. Dva igrata Johnnyja Casha in njegovo spremljevalko pri dvajsetih letih, drugi par "vskoči" dvajset let kasneje, zadnji pa portretira par v 7. desetletju življenja. Zasnova predstave naj bi tudi sporočala, da so se v cashevih pesmih lahko prepoznale prav vse generacije.

Le kaj si je mislil Johnny Cash?
Ideja o muzikalu po pesmih Johnnyja Casha ni nova. Poznal jo je že pevec. Producent Bill Meade je namreč moža v črnem kar 5 let prepričeval, naj "blagoslovi" nastanek muzikala. Po večletnem odbijanju predloga je Cash privolil. Bil je zadnji čas. Meade je zeleno luč za produkcijo dobil le malo pred Cashevo smrtjo leta 2003. Meade zatrjuje, da Cash ni okleval zaradi morebitnega slabega scenarija. Avtor nešteto uspešnic se je bal, da njegova glasba ni dovolj dobra za Broadway.