Po naporni kraji copat včasih utrujenost premaga tudi profesionalko. Foto:
Po naporni kraji copat včasih utrujenost premaga tudi profesionalko. Foto:
Matjaž Pikalo
Matjaž Pikalo ne piše samo za odrasle, ampak tudi za otroke - za Lužo je leta 2001 dobil tudi nagrado večernica.

Mačja junakinja, ki se je rodila v domišljiji Ele Peroci, ima v slovenski otroški literaturi poseben status, ki jo umešča ob bok Dedku Mrazu in Božičku, zobni miški Miklavžu Teti Pehti, Bedancu ter drugim literarnim in neliterarnim junakov, menijo v Plesnem teatru Ljubljana, zato se bodo Muci poklonili z novo predstavo. Premiera predstave v režiji Petre Pikalo in dramatizaciji Matjaža Pikala je bila v Plesnem teatru.

Kaj pa, če je vse res?
Muca Copatarica je po mnenju ustvarjalcev predstave prepričljiv lik predvsem zato, ker se njena pojava vseskozi giblje na meji med izmišljenim in resničnim ter zato pri mladem bralcu oziroma poslušalcu povzroča dvom: verjeti ali ne verjeti vanjo?

Zgodbo Ele Peroci bodo v 40 minutah za najmlajše in malo večje otroke podale članice PTL, ki bodo s pomočjo plesno-gledaliških izrazov pokazale, kaj se zgodi, če otroci ne pospravijo copat - odnese jih Muca Copatarica. V predstavi plešejo Sinja Ožbolt kot Muca Copatarica (ki je koreografinja predstave), Bobek bo Sabina Schwenner, Špelco bo interpretirala Nina Meško, Tonko Nataša Tovirac, vlogo Tinke pa je prevzela Petra Pikalo. Glasba za predstavo je delo Davorja Hercega, luč je oblikoval Jaka Šimenc, scenografijo in kostumografijo pa Alenka Vogelnik.