Na srečanju podelijo tudi najvišjo gledališko nagrado, Borštnikov prstan. Foto: RTV SLO
Na srečanju podelijo tudi najvišjo gledališko nagrado, Borštnikov prstan. Foto: RTV SLO
Pandurjeve predstave 100 minut ne bo v Mariboru. Foto: Festival Ljubljana

Letos se je namreč iztekel dvoletni mandat selektorju Marku Sosiču, novega selektorja pa je Svet Borštnikovega srečanja, ki ga vodi pisatelj Tone Partljič, izvolil soglasno. Matej Bogataj je bil z Borštnikovim srečanjem tesno povezan že tudi v preteklih letih, saj je večkrat vodil pogovore po predstavah tekmovalnega programa.

Dobra igra se splača?
Člani sveta so na zasedanju sklenili tudi, da bodo kljub finančnim težavam, s katerimi se spopada festival, letos vsi nagrajenci prejeli denarne nagrade, ki bodo znašale 250.000 tolarjev. To pomeni, da bodo tokrat nagrade v primerjavi z lanskim letom višje skoraj za dvakrat, vendar pa se bo proračun festivala zmanjšal za osem milijonov tolarjev in bo tako znašal 51 milijonov tolarjev.

Odpoved in gostovanje
Zaradi zasedenosti igralcev letos v tekmovalnem programu BS ne bodo mogli izvesti predstave 100 minut Tomaža Pandurja, srečanje pa bo popestrilo gostovanje Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada, ki se bo v v spremljevalnem programu predstavilo s postavitvijo Žalostna komedija. To je po romanu Oblomova Gončarova priredil Egon Savin, ki je predstavo postavil tudi na oder.

Jesen je čas za srečanje gledališč
Borštnikovo srečanje vsako leto v prestolnici Štajerske predstavlja najboljše gledališke produkcije domačih gledališč v pretekli sezoni in najboljše tudi nagradi. Letos bodo ljubitelji odrskih umetnosti na svoj račun prišli med 15. in 26. oktobrom.