Odprtje bo potekalo v znamenju ritmov z Bližnjega vzhoda. Foto: Exodos
Odprtje bo potekalo v znamenju ritmov z Bližnjega vzhoda. Foto: Exodos
Drame princes
Prešernovo gledališče Kranj se predstavlja z igro Drame princes. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Dreamthinkspeak, Ne oziraj se
Britanska skupina Dreamthinkspeak se v čarobni svet mitov podaja v predstavi Ne oziraj se. Foto: Exodos
Martin Krpan
Za tiste mlajše ljubitelje odra bo poskrbel Martin Krpan. Foto: KUD Nor

Festival so odprli prli Glasbeniki iz Nila, ki so ljubiteljem odra ponudili tradicionalno instrumentarijo, glasove, pesništvo in ritmične vzorce Bližnjega vzhoda. Skupina, ki izhaja iz skrajnih delov zgornjega Egipta, je leta 1975 odkril etnomuzikolog Alain Webber, ki je vse od takrat njen umetniški menedžer. Glasbeniki iz Nila obujajo spomin na tisti del egiptovske zgodovine, ko so Romi v Egiptu ustanovili arabsko-romsko skupnost. Koncerte skupine, ki je v zadnjih dvajsetih letih prekrižala Evropo, opisujejo kot puščavsko plesno izkušnjo, ki kot zmes tradicionalnih glasbil, ostrega ritma in surovega pripovedništva in melanholije pretvori oder v ognjevit vaški praznik.



Kaj obeta 12. Exodos?
Približno pol meseca se bodo na različnih prizoriščih, med katerimi so poleg Cankarjevega doma še Grad Kodeljevo, Stara elektrarna in MGL, predstavili Prešernovo gledališče Kranj z Dramo princes, Dreamthinkspeak s predstavo Ne oziraj se, Louise Lecavalier s projektom Kobaltno rdeča in Jaz je spomin, E. P. I. center in MGL s Kvartetom, Compagnie Marie Chouinard z Body Remix/Goldberg Variations, Maja Delak in Mala Kline, En-Knap s plesno predstavo HI-RES, Dumb Type s Potovanjem, En-Knap in Zagrebački plesni ansambl s Pasjanso, Storm in Discípulos do Rítmo s projektom Geometronomics, Mark Ravenhill in Paines Plough s Produktom ter Jan Decorte/BLOET in Kaaitheater s predstavo Bog in nemirni duhovi.

Od Uporne prestolnice do festivala v tranziciji
Najrazličnejše predstave bo pospremil še spremljevalni program. Na predavanju Uporna prestolnica bo 21. maja svoje misli zaupala pevka, igralka, scenaristka, režiserka Robyn Archer, ki se je v Ljubljani leta 2003 predstavila kot interpretka Brechtovih songov. 29. maja bo prišel na vrsto F. I. T. - festival v tranziciji. Festival je pobuda osmih mednarodnih gledaliških festivalov - Homo Novus (Riga, Latvija), Divadelna Nitra (Nitra, Slovaška), Sirenos (Vilna, Litva), Spelart (München, Nemčija), Krakowske Reminscencije Teatralne (Krakov, Poljska), 4 + 4 Days in Motion (Praga, Češka), Exodos (Ljubljana, Slovenija) in Baltoscandal (Rekvere, Estonija).

Od septembra lani se utrjevanju kulturno-političnega položaja gledaliških festivalov v posameznih državah in v Evropi nasploh posvečajo z različnimi predstavami in razpravami na temo sodelovanja med umetniki, politiki, odgovornimi za kulturne programe, direktorji festivalov in producenti.

Tudi brez najmaljših ne gre
Celotno dogajanje bosta pospremili še delavnici igralke in priznane režiserke Viviane de Muynck (29. in 31. maja) ter kontroverznega dramatika, igralca, kolumnista tednika Guardian Marka Ravenhilla. (30. maja). Pozabili pa niso niti na tiste najmlajše ljubitelje odra, ki si bodo lahko ogledali plesno-gibalno predstavo Martin Krpan, režijski prvenec koreografa in plesalca Dušana Teropšiča v izvedbi KUD-a NOR Kranj.