S Pinterjevim besedilom se pod vodstvom Vita Tauferja spopadata Sebastijan Cavazza in Matej Recer. Foto: SMG
S Pinterjevim besedilom se pod vodstvom Vita Tauferja spopadata Sebastijan Cavazza in Matej Recer. Foto: SMG
Harold Pinter
Harold Pinter je igro The Dumb Waiter napisal leta 1957, prvič pa so jo uprizorili leta 1060. Foto: EPA

V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani je prvič zaživela predstava Harolda Pinterja z naslovom Jašek. Igro z izvirnim naslovom The Dumb Waiter je na novo prevedel Zdravko Duša, režiral jo je Vito Taufer, v glavnih vlogah pa se predstavljata Sebastijan Cavazza in Matej Recer. Avtor glasbe je Andrej Goričar, dramaturgija je delo Tomaža Toporišiča, sceno pa je oblikoval Damijan Cavazza.

Kdo bo moral moriti, Ben ali Gus?
Vito Taufer se Pinterja po Zabavi za rojstni dan tokrat loteva drugič. Enodejanka, ki so jo prvič uprizorili leta 1960 v Londonu, je zasnovana kot psihološka srhljivka, ki do konca ostaja zavita v skrivnost. Igra gledalca popelje v svet dveh moških, plačancev Bena in Gusa, ki čakata na nalogo - nekoga bosta morala umoriti. Bodoči umorjenec je lahko kdor koli - moški, ženska ali celo eden izmed njiju. V pričakovanju razpleta se zastavljajo vprašanja - se bo umor sploh zgodil, kdo bo umorjen, kdo bo morilec ...

Gledalec je potegnjen v nerazrešljivo Pinterjevsko uganko, junaka pa sta slehernika, ki nas s pomočjo dvojnega ogledala, ki ga gledališče drži družbi, prisilita, da v njem zagledamo tudi sebe. Taufer je v Pinterjevem tekstu prepoznal sodobno klasiko, ki pokaže svet porušenih političnih sistemov in etike 20. stoletja.