Elfriede Jelinek Jackie Kennedy predstavlja kot žensko, katere življenje konstruirajo mediji in predstave množic o njej. Foto:
Elfriede Jelinek Jackie Kennedy predstavlja kot žensko, katere življenje konstruirajo mediji in predstave množic o njej. Foto:
Jackie Kennedy
Jackie Kennedy - vedno prisotna ob mogočnem možu, sama pa zelo nemočna.

V KUD-u Franceta Prešerna smo lahko spoznali nežnejšo polovico tega tandema, in sicer v viziji Nobelove nagrajenke za literaturo Elfriede Jelinek. Na spored je namreč prišla monodrama Jackie, s katero nas avstrijska pisateljica uvede v zasebno življenje Jackie Kennedy. To življenje spoznamo kar skozi Jackiejine izpovedi, v katerih se Jelinekova poigrava s stereotipi in medijsko ustvarjenimi slikami, ki jih tokrat izgovarja Snježana Martinović.

Pogled na sebe je pogled na umetniško delo
Jackie Kennedy je bila v šestdesetih ena največjih ameriških ikon. S tem pa je nujno postala tudi žrtev avtoritativnih, a obenem zmotnih izjav in natolcevanj o njeni osebnosti. Jackie Kennedy je postala mit, v katerem sta bili resnica in izmišljotina prepleteni. Soočena s poročanjem medijev o sebi in nenehno obdana s pozornostjo se je tudi prva dama Združenih držav znašla v nevarnem položaju, ko se je na trenutke lahko začela spraševati o tem, ali ima sploh še nadzor nad lastnim življenjem. Ali kot je zapisano v spremnem besedilu k predstavi Jackie: Jackie Kennedy na odru samo sebe uprizarja kot umetniško delo.

Začarane ženske, ki ne dočakajo princa
Besedilo Jackie je eden od monologov, ki jih je Elfirede Jelinek združila v zbirko Deklica in smrt. Leta 2003 je bil monolog uprizorjen kot radijska igra, Jelinekovi pa je prinesel najprestižnejšo nemško nagrado za ta žanr. Elfirede Jelinek svoje ženske postavi v nič kaj zavidljiv položaj. To so ženske, ki jih ne more odrešiti noben princ. In tega se nekatere tudi zavedajo. Vsaj Jackie Kennedy se je. Stala je v soju žarometov in ob mogočnem soprogu; obenem je vedela, da njeno življenje ni njeno. Da bi ohranila duševno ravnovesje, se je "ukalupila" v lastno formo, in bistvo njene osebnosti je postala skoraj samo še njena obleka. Jackie Kennedy bolj kot oseba z lastnim umom in značajem blesti kot oseba z izjemno eleganco in okusom za oblačenje.