V sezoni 2024/25 bodo na odru ptujskega gledališča premierno uprizorili predstave Radost, Življenje v teatru, Kar je b'lo in kar bo ter Žival si, Viskovitz. Foto: Mestno gledališče Ptuj
V sezoni 2024/25 bodo na odru ptujskega gledališča premierno uprizorili predstave Radost, Življenje v teatru, Kar je b'lo in kar bo ter Žival si, Viskovitz. Foto: Mestno gledališče Ptuj

Direktor Mestnega gledališča Ptuj (MGP) Peter Srpčič je povedal, da je pri sestavi repertoarja skušal najti nekaj, kar bi ga nagovorilo. "Vojne, ki smo jim posvetili minulo sezono, še kar trajajo in nič ne kaže, da se bodo kmalu končale."

Negodovanje zahodnega človeka ob lahkosti lastnega bivanja
Po njegovem je negodovanje ob lahkosti bivanja težko razumljivo nekomu, ki se na drugem koncu tega istega planeta bori za življenje sredi nesmiselnega konflikta ali za preživetje v pomanjkanju tistega najosnovnejšega. "To, kar zaseda pozornost nas, zasanjanih v to lagodnost, so tako trivialne in minljive teme, da iz njih seva ničevost našega obstoja danes, tukaj, zdaj. Zato je edina tema, ki mi pride na misel – Sejem ničevosti," je glede rdeče niti prihodnje sezone dejal direktor gledališča.

Kot je še povedal Srpčič, so si v prihodnji sezoni lahko privoščili le štiri predstave, kar je v skladu s tem, "kako jih država bolj ne financira, kot financira. (...) Za zdaj ni prav nobenih obljub, da bo za gledališča v prihodnje kaj bolje. Ministrstvo nam namenja praktično enaka sredstva kot pred 15 leti, s čimer je težko zagotavljati kakovostno produkcijo v enakem obsegu kot nekoč," je še dejal direktor, ki je ob tem izrazil bojazen, da bo prihodnje leto še več krčenja.

Direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Podoba zablode sodobnega časa v "najlepšem mestu"
Sezono 2024/25 bo novembra odprla krstna uprizoritev komične drame v režiji Nejca Gazvode z naslovom Radost, ki nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL). Predstava prinaša zgodbo o tem, kako v hiši, polni izpuhtele preteklosti, sobivajo naključni sostanovalci. Režiser jo je izkoristil za to, da na humoren, bizaren in na trenutke tudi tragičen način slika zablode sodobnega časa v "najlepšem mestu" naše dežele, ki pa ni ne lepo ne prijazno, pač pa vse bolj postaja sodobni Babilon izgubljenega upanja in sodobnega porabniškega suženjstva.

Življenje v teatru Davida Mameta
Prav tako novembra bo premiero doživela še predstava po besedilu ameriškega dramatika Davida Mameta Življenje v teatru. Predstava govori o življenju ljudi v gledališču, zato je njeno glavno prizorišče gledališka garderoba. V predstavi, ki nastaja v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, bosta nastopila Borut Veselko in Domen Valič.

Ptujska samostojna produkcija v režiji Ptujčana
Kot prva v letu 2025 bo februarja na sporedu prva slovenska uprizoritev komedije Lutza Hüebnerja in Sarah Nemitz, naslovljena Kar je b'lo in kar bo. Gre za samostojno produkcijo ptujskega gledališča, ki jo bo režiral domačin Samo M. Strelec. Predstava govori o zakoncih, ki sedita v dvorani in čakata, da se bo predstava začela, a se še pred začetkom sporečeta. Ko se predstava le začne, gledalca začneta spremljati zgodbo, v kateri nastopata onadva sama.

Privlačnost, ki se je začela na ravni mikrobov in traja še danes
Kot zadnja bo junija premiero doživela glasbena komedija o človeški naravi Alessandra Boffe Žival si, Viskovitz. Gre za adaptacijo in dramatizacijo Jureta Ivanušiča in Matjaž Latina, ki bo podpisal tudi režijo. Predstava govori o živalski privlačnosti med Viskovitzem in Ljubo, ki se je začela pred dvema milijardama let, ko sta bila še mikroba, in se nadaljuje preko različnih živalskih utelešenj vse do danes.