Šentjakobsko gledališče bo še vedno nastopalo na Krekovem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Šentjakobsko gledališče bo še vedno nastopalo na Krekovem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Namesto v domu Španskih borcev bodo vadili na bližnjem Vodnikovem trgu. Foto: GOML

Člani Šentjakobskega gledališča so na izrednem občnem zboru večinsko podprli kompromisni predlog, ki ga je na zadnjem sestanku gledališčnikov s predstavniki mestne občine Ljubljana predlagal župan Zoran Janković. Županov predlog bodo v gledališču vzeli za izhodišče za sobivanje z nedavno združenima gledališčema - Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Gledališčem za otroke in mlade, ki že delujeta v stavbi Mestnega doma.

Upravni odbor gledališča je sicer pretekli teden na občino naslovil pismo s štirimi predlogi, s katerimi so želeli zgolj zagotovilo, da ne bodo v prostoru, v katerem ostajajo, v podrejenem položaju. Direktor gledališča Srečko Kermavner je pri tem izrazil mnenje, "da je edino pametno kompromis mestne občine Ljubljana sprejeti in potem z neko pametjo zagotavljati delovanje gledališča vsaj v takem obsegu kot do zdaj".

Zapletlo se je pri formalnem sedežu
Prvi trije predlogi upravnega odbora med drugim zagotavljajo, da bo imelo Šentjakobsko gledališče še naprej prednostno pravico pri uporabi dvorane, ki bo po gledališču tudi poimenovana, da bo gledališče aktivno in pravočasno vključeno v načrtovanje vseh morebitnih sprememb v prostorih Mestnega doma in da mu bo v okviru organizacijskih in prostorskih zmožnosti omogočena tudi souporaba produkcijskih komponent v Mestnem domu.

Z vsem tem se je strnijala tudi občina, do razpotja pa je prišlo pri četrti točki, v kateri so člani Šentjakobskega gledališča navedli zahtevo, da formalni sedež gledališča ostane Krekov trg 2. Janković je dejal, da občina sklepa o odpovedi najemnega razmerja Društvu Šentjakobsko gledališče ne bo spreminjala.

Vadbene prostore bo obnovila občina
Sicer pa so Šentjakobskemu gledališču upravne in vadbene prostore v brezplačni najem namenili na Vodnikovem trgu 5, občina pa naj bi prevzela tudi vse stroške obnove.

Janković se je določil za arbitra v morebitnih sporih
Glede skrbi, ki so se pojavile v zvezi z razporedom terminov predstav gledališč, ki bodo "sobivala" v Mestnem domu, pa je Janković še enkrat poudaril, da je za to odgovoren direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Marjan Gabrijelčič. "Če bi prišlo do spora, sem jaz arbiter," je dodal ljubljanski župan.

B. K.