Michaela DePrince je leta 2013 nastopila v vlogi Kitri v predstavi Don Kihot v gledališču Joburg v Johannesburgu. Foto: EPA
Michaela DePrince je leta 2013 nastopila v vlogi Kitri v predstavi Don Kihot v gledališču Joburg v Johannesburgu. Foto: EPA

Balerina Michaela Mabinty DePrince, vzpenjajoča plesna zvezda ne le na področju baleta, ampak plesa in umetnosti nasploh, je umrla v 29. letu starosti. Novico o njeni smrti je sporočil njen tiskovni predstavnik na družabnem omrežju, njena družina pa je v izjavi sporočila, da je bila "nepozaben navdih za vse, ki so jo poznali ali slišali njeno zgodbo".

DePrince se je rodila leta 1995 v Kenemi v Sierri Leone in bila pri treh letih poslana v sirotišnico, potem ko sta ji oba starša umrla med državljansko vojno. V preteklosti je govorila o tem, da so jo v sirotišnici imeli za "hudičevega otroka", saj je imela vitiligo, bolezen, pri kateri deli kože izgubijo pigmentacijo. DePrince se je kljub temu povzpela do številnih nagrad v svetu mednarodnega plesa, a se je tudi kot temnopolta balerina s težavo prebijala do vidnejših vlog. "Govorili so ji, da svet ni pripravljen na temnopolte balerine ali da v temnopolte balerine ni vredno vlagati. A DePrince je ostala odločna, osredotočena in začela delati velike korake," je na družbenih omrežjih zapisala ameriška balerina Misty Copeland.

Pri štirih letih jo je posvojil ameriški par in se preselil v New Jersey. Njena posvojiteljica je hitro opazila njeno obsedenost z baletom in jo vpisala na tečaje. Po končani srednji šoli je zaslovela in se zapisala v zgodovino kot najmlajša glavna plesalka v Dance Theatre of Harlem. DePrince je nastopala po vsem svetu, med drugim v Beyoncéjinem videospotu Lemonade. Leta 2021 se je kot druga solistka pridružila prestižnemu Boston Ballet in pri rosnih 17 letih nastopila v televizijski oddaji Dancing with the Stars.

Kot predana humanitarka se je zavzemala tudi za otroke, ki so jih prizadeli konflikti in nasilje. Njen tiskovni predstavnik je zapisal, da se je s svojo umetnostjo "dotaknila neštetih src", njen duh pa je "navdihnil mnoge in pustil neizbrisen pečat v svetu baleta in širše". "Za mnoge je bila svetilnik upanja in je pokazala, da se lahko lepota in veličina ne glede na ovire dvigneta tudi iz najtemnejših krajev," so še zapisali v sporočilu.