Mož, ki govori to besedilo, je Primož Trubar, začetnik sodobnega slovenstva - seveda 'le' v podobi in utelešenju igralca Anatola Šterna. Foto:
Mož, ki govori to besedilo, je Primož Trubar, začetnik sodobnega slovenstva - seveda 'le' v podobi in utelešenju igralca Anatola Šterna. Foto:
Razstava Primož Trubar v narodnem muzeju
Pogosto pozabljamo, da je vodilni slovenski protestantski pisec in prvi slovenski književnik tudi eden izmed 'ustanoviteljev' slovenskega naroda, k čemur je precej prispeval s svojim spodbujanjem narodne zavesti, pa tudi z oblikovanjem skupnega nacionalnega knjižnega jezika, ki je Slovence povezal v času in prostoru. Foto: MMC RTV SLO

Predstava Trubar pred slovensko procesijo sodi v sklop spremljevalnih dogodkov ob razstavi Primož Trubar 1508-1586; monodrama, ki je bila na ogled v muzeju, je nastala po besedilu Matjaža Kmecla in v izvedbi Anatola Šterna.

Bridkost po slovensko
Predstava je po besedah Kmecla samogovor izgnanega in od lastnega ljudstva zapuščenega starca tik pred smrtjo. "Trubarjeva življenjska zgodba je pač še ena v nizu tistih usod, ki bolje kot vse drugo govorijo o ceni slovenske poti skozi zgodovino, o tem, s čim vse je bilo treba za stoletja vnaprej odplačevati končno svobodo," pravi avtor monodrame.

Trubar v izgnanstvu, v katerem je preživel pol življenja, pregleduje, kaj bo, če potegne črto, po njem ostalo, in obenem ustvarja nekakšen testament za Slovence. Hotel je popeljati svoje ljudstvo v enakopravnost pred Bogom in svetom in neomajno verjel, da je z jezikom vred njegov narod prav tako božja stvaritev kot vsa druga ljudstva sveta.

Trubar je dal Slovencem knjigo in pisni jezik ter jim skupaj z učenci prevedel temeljne "božje" knjige. Prav tako je poskrbel za več kot petdeset tiskov, vključno z Biblijo ter slovenski narod učil samozavesti in odgovornosti pa tudi resnične krščanske vere.