Ko je leta 2004 Nobelovo anagrado za literaturo dobila Elfride Jelinek, je izjavila, da bi si prizananje po njenem mnenju bolj zaslužil Peter Handke. Foto: EPA
Ko je leta 2004 Nobelovo anagrado za literaturo dobila Elfride Jelinek, je izjavila, da bi si prizananje po njenem mnenju bolj zaslužil Peter Handke. Foto: EPA
Bruno Ganz

Premiero igre avstrijskega dramatika Handkeja Spuren der Verirrten (Sledi zablodelega) v režiji Clausa Peymanna bo 17. februarja v gledališču na Schiffbauerdammu v Berlinu spremljal bralni in filmski maraton (podobna prireditev je na izvrsten sprejem naletela že leta 2004, ob premieri Handkejevega Podzemnega bluesa). V dramatikovi rodni Avstriji za april napovedujejo premiero nove uprizoritve igre Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem.

V Berlinu bodo med 10. januarjem in 9. februarjem igralci Berliner Ensemblea brali iz Handkejevih starejših del, denimo iz Die linkshaendige Frau (Levičarka) in Napačna kretnja, kakor tudi iz proznih del zadnjih let, kot so Don Juan (pripoveduje sam) in Gestern unterwegs (Včeraj na poti). Za konec maratona bo Bruno Ganz 9. februarja z večerom Langsame Heimkehr (Počasno vračanje domov) nastopil na velikem odru gledališča Berliner Ensemble.

Štiri filmske noči, 19., 20., 26. in 27. januarja, bodo med drugim prinesle predvajanja Napačna kretnja (1975), Levičarka (1977), Nebo nad Berlinom (1987) in Zmerjanje občinstva, posnetek krstne uprizoritve Handkejeve drame v gledališču TAT v Frankfurtu na Majni leta 1966 v režiji Clausa Peymanna.

Nagrade za ljubitelje kulture "na dolge proge"
Podobno kot že leta 2004 bodo v Berliner Ensembleu za največje Handkejeve oboževalce tudi tokrat na voljo nagrade: kdor bo vztrajal na vseh branjih, mu bodo na Peymannovo pobudo vrnili denar za vstopnico, poleg tega si bo lahko "nekaj zaželel od ravnatelja Berliner Ensemblea".