Peter Handke skuša končati razprtije okoli podelitve Heinejeve nagrade. Foto: EPA
Peter Handke skuša končati razprtije okoli podelitve Heinejeve nagrade. Foto: EPA
Heinrich Heine
Nemci letos slavijo 150. obletnico smrti Heinricha Heineja.
Peter Handke
Peter Handke je Heinejevo nagrado prejel že leta 2002. Tudi tedaj so odmevali številni kritični glasovi. Foto: EPA

Avstrijski pisatelj se je namreč nagradi odpovedal, v svoji izjavi pa je zapisal, da želi tako sebi in literarnemu svetu prihraniti, da bi bila še naprej izpostavljena prostaštvu političnih strank. Da ne bi kdo pomislil, da sam ne ceni Heinejeve nagrade in moža, po katerem je priznanje dobilo ime, je Handke še domiselno pristavil, da bo kmalu spet obiskal grob Heinricha Heineja v Parizu.

Prihraniti trud mestnim veljakom
Pisatelj, ki že nekaj let buri duhove s svojim 'nenavadnim' odnosom do srbskega naroda, njegove vloge v balkanskih razprtijah in do nekdanjega jugoslovanskega voditelja Slobodana Miloševića, je poudaril, da se nagradi odpoveduje tudi zato, da bi düsseldorfskemu mestnemu svetu prihranil trud, ki bi ga morali njegovi člani vložiti v sejo, na kateri naj bi se dokončno odločilo o usodi Heinejeve nagrade za leto 2006.

Joachim Erwin, župan mesta Düsseldorf, ki podeljuje Heinejevo nagrado, je sporočil, da žirija ne bo glasovala o "nadomestnem" nagrajencu. Nagrade za leto 2006 preprosto ne bodo podelili.

Prvo fronto proti Handkeju so odprli Francozi
Zaradi kolobocij okoli Heinejeve nagrade je Peter Handke v zadnjih tednih postal pravi evropski zvezdnik. Zametke tega 'zvezdništva' je položila že osrednja francoska gledališka hiša Comedie Francaise, ki je zaradi Heindkejeve udeležbe na pogrebu Slobodana Miloševića, Avstrijčevo igro Spiel vom Fragen oder Die Reise ins sonore Land (Igra o vprašanjih ali potovanje v sonorno deželo) umaknila s programa sezone 2006/07.

Kršenje pravic žirije
Skoraj vsi redni bralci evropskih dnevnih časopisov pa so Handkeja spoznali na začetku junija, ko se je mestni svet Düsseldorfa odločil, da ne bo spoštoval odločitve žirije, ki je Heinejevo nagrado dodelila Petru Handkeju. Posredovanje mestnega sveta je bilo sporno, saj ima žirija popolno avtonomijo pri odločanju o lavreatu. Posredovanje mestnih politikov so zato številni označili za neokusno vmešavanje politikov v zadeve, ki se jih nič ne tičejo. Čeprav je Handke zapisal, da želi s prostovoljno odpovedjo nagradi končati razprtije, pa je težko verjeti, da bo tema kar čez noč izginila iz nemških medijev.