Blair je laburiste vodil od leta 1994 do leta 2007. Foto: Reuters
Blair je laburiste vodil od leta 1994 do leta 2007. Foto: Reuters

Ustvarjalci opero opisujejo kot "nepremišljeno ponovno oceno" njegovega življenja in politične kariere.

Opera naj bi imela premiero prihodnje leto v Londonu, med odrskimi protagonisti pa bosta tudi pokojni iraški diktator Sadam Husein in princesa Diana.

Premiera bo v okviru gledališkega festivala
Delo z naslovom Tony! (A Tony Blair Rock Opera) sestavljata libreto komika Harryja Hilla in glasba Steva Browna. Predstavili ga bodo v okviru gledališkega festivala v gledališču Turbine poleg zgodovinske elektrarne Battersea. Festival bo potekal od 4. do 6. februarja, poroča spletni portal DW.

Operni spektakel je "zgodba o tem, kako je en človek v samo nekaj desetletjih od miroljubnega hipija in morebitne popzvezde prešel v milijonarja, ki spodbuja vojno," so zapisali ustvarjalci.

Kot mladostnik je imel glasbene ambicije
67-letni Blair je bil na oblasti deset let, in sicer od leta 1997. Sprva je bil priljubljen zaradi svojih socialnih in gospodarskih reform, vendar je bil na udaru mnogih zaradi podpore ZDA za napad na Irak leta 2003. O njem je znano tudi, da je imel kot mladostnik glasbene ambicije in je nekoč igral kitaro v bendu.

Ko ni bil več premier, je bil odposlanec na Bližnjem vzhodu, ustanovil pa je tudi fundacijo Tonyja Blaira za svetovne spremembe, za katero pravi, da je njeno poslanstvo "pomagati političnim voditeljem pri gradnji odprtih, vključujočih in uspešnih družb v vedno bolj povezanem svetu." A ostaja tarča kritik, ker prejema velike vsote denarja za delo v zasebnem sektorju, tudi za avtokrate, še poroča DW.