Race so zgodba o Martinu Batisti, ki ima težavo s seboj, in sicer povsem običajno težavo prehoda v zrelost – težavo identitete. Foto: SNG Nova Gorica
Race so zgodba o Martinu Batisti, ki ima težavo s seboj, in sicer povsem običajno težavo prehoda v zrelost – težavo identitete. Foto: SNG Nova Gorica
Cenci
Cenci je krvava, temačna in tragična zgodba o družini Cenci, zlasti lepi Beatrice, ki jo je upodobil baročni mojster Guido Reni. Foto: MGL
Gogolj
Letos mineva 200 let od rojstva Nikolaja V. Gogolja, ki se mu v Kranju poklanjajo z uprizoritvijo Revizorja.
Jeroen van den Berg
Dramatik Jeroen van den Berg prikazuje razpad družine na krut in sarkastičen način, a hkrati tudi s humornim pisanjem. Foto: Gledališče Koper/Annaleen Louwes
Love Dolls
Lutkovno gledališče Ljubljana prinaša septembra Love Dolls, plesni vrtinec lutk, ljudi in čustev ob izvrstni glasbi v živo. Foto: LGL
Potovanje v Rim (Caravaggio)
Potovanje v Rim prepleta čas Caravaggievega življenja v Rimu med letoma 1600 in 1610 in politične dogodke v poznih 80. letih 20. stoletja ter gledališko in erotično dogajanje v nočnem klubu Orlando Furioso.

Ta teden sta zaznamovali dve gledališki premieri, prva na primorskem koncu in druga v prestolnici. V SNG Nova Gorica so pripravili premiero predstave Andraža Golca Race, ki jo je avtor zasnoval po motivih romana Varuh v rži J. D. Salingerja, na oder pa jo je postavila Nike Melink. Mestno gledališče ljubljansko pa je sezono začelo tako kot vsako leto. Po prvi premieri sezone, tragediji Cenci angleškega romantika Percyja Byssha Shelleyja, je 22. podelilo Dnevnikovo nagrado najboljši ustvarjalki oziroma ustvarjalcu pretekle sezone. Prejela jo je Petra Veber Rojnik.

SMG z delom Sarah Kane
V Slovenskem mladinskem gledališču so v soboto pripravili že drugo premiero sezone. Po mednarodni koprodukciji, drami Sallinger v režiji Ivice Buljana, so na odru uprizorili zadnje besedilo Sarah Kane. Delo Sla (Crave), ki je v knjižni izdaji v prevodu Katje Kosi izšla pod naslovom Skomine, na slovenskih odrih še ni bilo uprizorjeno. Prvi se ga bo tako lotil režiser Vito Taufer. Kot je zapisal Tomaž Toporišič, tako kot v drugih dramah Kaneova tudi v Sli, vztrajno "izreka tisto, o čemer se ne govori". »V gledališču in skozi gledališče hoče vedno znova spregovoriti o ranah, ki v svetu simulakrov in hiperprodukcije medijskih vzporednih realnosti pričajo o tem, da smo izpostavljeni resničnemu tukaj in zdaj.«

SNG Drama Ljubljana pripravlja
Ljubljanska Drama bo prvo premiero pripravila v Mali drami, in sicer Gledališko skico II in Igro klasika med sodobnimi dramatiki Samuela Becketta. V obeh enodejankah so liki postavljeni v skrajne eksistencialne položaje. Z režijo se je spopadla Ajda Valcl, igralsko zasedbo pa predstavljajo Bojan Emeršič, Saša Tabaković, Žiga Udir, Saša Mihelčič in Silva Čušin. Premiera je napovedana za 25. september, prva premiera novega repertoarja Velikega odra, Premenjave Thomasa Middletona in Williama Rowleyja (režija Lindy Davies), pa se bo zgodila šele 10. oktobra.

Zato pa bo septembrska premiera namenjena predstavi, ki je premiero doživela maja v Novi Gorici. Gre za znamenito Pot v Jajce, ki je nastala po delih Edvarda Kocbeka in po Pasijonu po Kocbeku Iva Svetine. Enega najvznemirljivejših dogodkov v času slovenske nacionalne zgodovine je režiral Sebastijan Horvat.

V Kranju čakajo na Revizorja
V Prešernovem gledališču Kranj, kjer opozarjajo, da začenjajo sezono v morda najslabših delovnih razmerah v zadnjem desetletju, se v tej sezoni poklanjajo 200. obletnici rojstva Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Iz njegovega opusa so izbrali eno najbolj razvpitih in največkrat uprizorjenih komedij na splošno, Revizor. Tragikomičen prikaz povprečne družbe, ki je izoblikovala posebne strategije, kako se ubraniti oziroma izogniti pritisku oblasti, na oder postavlja Mateja Koležnik. Premiera bo 18. septembra.

Podžig družinskih skrivnosti
Podžig nizozemskega dramatika Jeroena van den Berga je predstava, s katero bodo začeli v Gledališču Koper. Režiserka Nenni Delmestre se ukvarja z zgodbo, ki se začne s praznovanjem Elsinega rojstnega dneva, ki pa se v nasprotju s pričakovanji izkaže za katastrofo. Otroka sprevidita starševsko sprenevedanje in se odločita zapustiti varno družinsko zavetje, oče pa prizna razmerje z ženino sestro.

SLG Celje s Samico človeške vrste
18. septembra bodo prvo delo napovedanega repertoarja za 2009/2010 predstavili v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Izbrali so si delo avstralske dramatičarke Joanne Murray-Smith Samica človeške vrste, veliko uspešnico londonskega West Enda leta 2008. Gre za komedijo, ki je na trenutke napeta kot kriminalka, polna duhovitih obratov in ki neposredno in s humorjem spregovori o družinskih odnosih, travmah in nerazumevanju. Predstavo je režiral Dušan Mlakar.

Ljubezenske lutke za ljudi, ki se ne upajo zbližati
Lutkovno gledališče Ljubljana letos sezone ne odpira z delom, namenjenim otrokom, ampak je za te prva predstava celo prepovedana. Gre za lutkovno predstavo Love Dolls v režiji Duda Paiva. Predstava, katere premiera bo 16. septembra, govori o odtujenosti kot težavi sodobnega človeka. Gre torej za čas, kjer človek zaradi nezmožnosti za partnerstvo in bližino toplega, a zahtevnega človeškega bitja raje izbere ljubezen z lutkami, v katere lahko prenaša svoje sanje in pričakovanja.

Strahec, ki se ga nihče ne boji
Najmlajše obiskovalce gledališča pa bodo 14. septembra nagovorili v Mestnem gledališču Ptuj, kjer pripravljajo zgodbo o Strahcu, ki ne ve, kaj početi s seboj, saj se ga prav nihče ne boji.

Estetika noir-kiča v Gledališču Glej
Gledališče Glej pripravlja 16. septembra avtorski prvenec igralke in plesalke Jelene Rusjan Škrip Orkestra, raziskavo glasbeno-gledališke forme, kjer se bodo mračne teme nasilja, osebne odgovornosti ter izgubljenih otroštev soočale z razgibano estetiko noir-kiča.

Oktobrski gledališki obeti
V SNG Maribor bodo nova dela začeli predstavljati oktobra, ko bo na odru zaživela Pikova dama Petra Iljiča Čajkovskega v izvedbi Diega de Bree. Premiera opere bo 2. oktobra. 9. oktobra pa čaka prvo novo delo tudi dramski ansambel, ki bo predstavil Potovanje v Rim (Caravaggio) Vilija Ravnjaka v režiji Sebastijana Horvata. Gre za 'dramsko fresko' o življenju in delu velikega baročnega italijanskega mojstra Caravaggia. Oktobra pripravljajo novost tudi v APT Novo mesto, in sicer gre za Afero Primoža Kozaka v režiji Janeza Pipana.